Un sistem ergonomic de purtare, reglat corespunzător, ușurează cu mult viața părinților și a bebelușilor. Despre beneficiile pe care le aduce babywearing am tot vorbit. Dar pentru a vă bucura din plin de acestea, este esențial să urmați câteva reguli de siguranță de bază.

Căile respiratorii ale copilului trebuie să fie întotdeauna libere

Sursa: tula.com

Indiferent de tipul de sistem pe care îl folosiți și de vârsta copilului, este vital ca acesta să poată respira fără probleme. Asta înseamnă că nicio parte a materialului nu trebuie să îi acopere gura sau nasul.

Atunci când faceți reglajele, asigurați-vă că fața și pieptul bebelușului nu sunt lipite prea tare de purtător și că este suficient spațiu pentru a pătrunde aerul. Pe de altă parte, dacă sistemul nu este strâns suficient, există riscul ca cel mic să-și modifice involuntar poziția corectă.

În cazul copiilor mai mari, este ușor să-ți dai seama dacă stau confortabil și dacă pot respira bine. Bebelușii însă au tendința să doarmă mult și să se miște mai puțin. Așa că este necesar să verificați mai des dacă sunt poziționați bine.

Copilul la vedere

Astfel veți ști nu doar că sunt libere căile aeriene, dar și că bebelușul nu are alte nevoi. Ceea ce înseamnă, la fel ca în cazul primei reguli, că materialul sistemului nu trebuie să îl acopere complet pe cel mic. Unele SSC-uri au o glugă atașată, pe care cei mai mulți părinți o folosesc când copilul doarme. În acest caz, este bine să o poziționați astfel încât să nu acopere complet fața. Când sistemul este montat în spate, este cu atât mai important să vă asigurați că aveți oarecare vizibilitate asupra copilului.

În cazul unui sling, copilul trebuie poziționat întotdeauna cu fața în sus.

Poziția corectă

Sursa: littlebabygears.com

Picioarele în forma literei M și coloana în forma literei C sunt doi indicatori simplu de urmărit. Poziția M sau poziția broscuță înseamnă că genunchii celui mic sunt ușor depărtați și poziționați mai sus decât șezutul lui. Poziția C este curba spatelui, care nu trebuie forțat să stea drept, în special la vârste foarte mici. Ambele sunt posturi naturale, confortabile, în care veți observa că bebelușii stau sau sunt așezați intuitiv și în alte ipostaze, nu doar când sunt purtați.

Un bebeluș în poziția cradle carry într-un sling trebuie așezat cu fundul în cea mai mare adâncitură pe care o formează materialul.

Poziționarea corectă a copilului în sistem asigură dezvoltarea optimă a acestuia. Pelvisul și coloana lui sunt protejate de tensiuni suplimentare iar mușchii sunt relaxați. Poziția M este recomandată de specialiști și în cazul displaziei de șold.

Consultanții în babywearing spun că în cazul unui sistem montat în față, capul copilului trebuie să fie suficient de sus încât să-l puteți pupa pe frunte.

Recomandarea generală este ca bebelușul să fie purtat cu fața la purtător. Poziționarea cu fața spre lume forțează coloana și îi oferă copilului o postură nenaturală. Contrar unor opinii, cel mic este foarte fericit atunci când își privește părintele. Pe măsură ce crește, capul lui va fi situat tot mai sus și va vedea foarte bine tot ce îl înconjoară.

Susținere pentru cap și gât

Nou-născuții și bebelușii de câteva luni au mușchii gâtului insuficient dezvoltați. De aceea, sistemul trebuie reglat astfel încât să sprijine capul celui mic.

Sistemul potrivit

Sursa: pikolin.si

Sistemul trebuie ales în funcție de vârsta, greutatea și stadiul de dezvoltare a copilului. Un SSC toddler, de exemplu, va fi prea mare un bebeluș de o lună. Un wrap elastic, ideal pentru nou-născuți, nu va mai susține un copil de un an. Este bine să respectați limita de greutate trecută de producător. Dacă un sistem permite maxim 15 kg, înseamnă că aceasta este greutatea pentru care a fost testat.

Reglaje corecte

Nu doar oasele, mușchii și încheieturile bebelușului trebuie protejate. Un sistem reglat incorect duce la disconfort și dureri pentru purtător. Nu degeaba există acele chingi care pot fi ajustate. Este adevărat că unele sisteme par să nu se potrivească anumitor persoane, cu toate reglajele posibile. Dar dacă ați găsit un sistem care pare să fie pentru voi, asigurați-vă că este fixat cum trebuie.

Îmbrăcăminte cu măsură

Copilul primește căldură suplimentară de la corpul purtătorului și de la materialul care îi acoperă spatele. Are nevoie, așadar, de mai puține haine decât dacă ar merge la plimbare în cărucior sau pe jos.

Pentru a merge la sigur, puteți alege o combinație de haine din lână, material ce menține constantă temperatura corpului și previne supraîncălzirea. Pentru inspirație, găsiți variante pe site, la categoria îmbrăcăminte din fibre naturale.

În caz de ploaie, ninsoare sau vânt puternic, o protecție pentru sistemul de purtare rezolvă problema.

Doar sisteme de purtare originale

Sistemele de purtare contrafăcute sunt reale pericole pentru copii. Materialul se poate rupe, cusăturile se pot desprinde, cataramele se pot desface. Despre cum să depistați un produs contrafăcut puteți citi și aici.

Există numeroase opțiuni de sisteme originale care se încadrează într-un buget limitat (găsiți și la Navels modele suficiente).

Verificări periodice

Din când în când, analizați sistemul de purtare. Să nu aibă rupturi sau deteriorări, iar cataramele să fie în stare bună. Dacă ați luat un sistem la mâna a doua, aceste verificări sunt și mai importante.

Consultanță specializată

Puteți să apelați cu încredere la un consultant în babywearing certificat. Să alegeți sistemul potrivit, să verificați dacă este montat bine, să faceți reglaje sau schimb de păreri despre babywearing.

Pentru orice informație, ne găsiți la magazinul Navels din Constanța, bd. Mamaia  281 C.

Distribuie: