Cum îmbrăcăm copiii în funcție de sezon? Cred că este una dintre cele mai des întâlnite întrebări pe care o primesc zilnic de la părinții care ajung la Navels, la care sper eu că veți găsi răspunsul în cele ce urmează.

Oamenii sunt homeotermi

Oamenii sunt capabili sa-si mentina temperatura corpului constanta indiferent de temperatura mediului inconjurator. Aceasta abilitate se numeste „termoreglare” si presupune o echilibrare fizica naturala a pierderilor de caldura prin productia de caldura in corpurile noastre.

Copiii mereu raciti sunt tocmai cei care au fost infofoliti de mici, spun pediatrii si neonatologii din generatiile mai proaspete. Ei dau indicatii total diferite de ce vedem in realitate pe strada sau in parcuri:

 • temperatura in camera copilului (si a adultilor, de fapt) ar trebui sa se situeze intre 19-22 grade Celsius.
 • aerisirea se face si cand copilul se afla in camera. Daca este foarte frig, il invelim bine
 • copilul este imbracat pentru confort termic, niciodata exagerat. Nasul, miinile si picioarele sunt intotdeauna reci la copiii foarte mici. Se poate verifica toracele sau abdomenul pentru o parere clara.
 • Nu trebuie infasat, caciulita se pune in interior doar pe parul ud, iar la exterior numai daca e frig. Bebelusii transpira numai pe cap, asadar reusesc sa piarda caldura excesiva a corpului numai la nivelul capului. Este indicat ca iarna, daca intri temporar intr-o incinta (magazin etc.) sa ii scoti haina si caciulita; daca iese transpirat la exterior, are mai multe sanse sa raceasca.

Ar mai fi de mentionat ca nou-nascutii au nevoie de numai o zi sa se acomodeze cu temperatura noului mediu, de la 37 la 19-22 de grade, asadar ar avea nevoie de mai multa imbracaminte decat noi doar in prima zi de viata. Aici găsiți o selecție de articole ce sunt disponibile pentru primele luni din viața unui copil

Si da, copiii pot iesi la plimbare chiar din ziua ce urmeaza dupa externare, pentru o perioada oricat de lunga. Imbracat, desigur, pentru confort termic, si fara batista pe fata.

Nu exista nici o justificare imunologica pentru restrictionarea contactului cu aerul rece, indiferent de varsta copilului, daca acesta este sanatos. Copilul activ – este indicat sa fie imbracat cu mai multe straturi de imbracaminte, ca sa isi poata regla temperatura corpului adaugand sau dand jos din haine. Un copil activ trebuie sa poarte aceleasi volum de haine ca si un adult. (Simona Olaru-Medic specialist pediatru MedLife)

Straturi pentru orice tip de vreme/layering

Îmbrăcămintea în straturi este cea mai bună alegere în sezonul rece. Straturile creează un soi de “zone libere” între rândurile de haine, care captează și rețin căldura. În plus, sunt ușor de îndepărtat dacă temperaturile cresc brusc.

Colecția nouă este disponibilă aici :)

Cantitatea și calitatea straturilor contează! Prea puține rânduri vor permite frigului să pătrundă până la piele. Dacă au prea multe straturi, copii ar putea transpira, iar hainele umede nu mai pot asigura bariera necesară împotriva frig

ului și a vântului. De aici și importanța alegerii fibrelor potrivite. Materialele ce rețin umiditatea reduc riscul ca cei mici să transpire.

Primul strat este, poate, cel mai important. Drept urmare, merită și un buget mai generos.

Îmbrăcămintea de bază este cea care intră în contact direct cu pielea și asigură principala barieră termică. Trebuie să păstreze temperatura și să prevină umiditatea. Să se așeze bine pe conturul corpului și să fie mărimea potrivită.

Ne place bumbacul, dar nu ca prim strat. Lâna merinos este cea mai bună opțiune în acest caz, pentru că bifează toate criteriile necesare. Este ușoară, confortabilă, anti-alergică și antibacteriană, menține constantă temperatura corpului și absoarbe apa. Ca sugestie: body și colanți din lână și o pereche de șosete din același material. Dacă temperaturile nu sunt foarte scăzute, poate fi un body și o pereche de pantaloni sau colanți din blend de lână cu mătase.

Cu al doilea strat puteți jongla în funcție de vreme și de tipul de activitate pe care urmează să o facă cel mic. Ar putea fi o pereche de pantaloni din lână fleece, terry sau bumbac și un hanorac sau un pulover din lână sau bumbac. La fel de bine ar merge un overall din lână sau bumbac. Stratul intermediar trebuie să stea bine pe corp, dar fără a restricționa mișcarea liberă.

Stratul al treilea are rolul de a bloca vântul și precipitațiile. O jachetă cu pantaloni ori un overall și bocanci impermeabili. Plus accesorii, fular, căciulă/cagula, mănuși. Pentru ploaie sau zăpadă, este musai să alegeți materiale care nu permit apei să pătrundă, mai ales dacă cel mic petrece mult timp afară, la joacă.

Îmbrăcămintea trebuie să fie suficient de largă încât să lase loc pentru celelalte rânduri de haine și să nu incomodeze mișcările.

Îmbrăcăminte în funcție de vreme

Dacă vremea nu este extremă, cu temperaturi foarte scăzute ori vânt puternic, este în regulă să îmbrăcați copilul cu aceleași rânduri de haine cu care vă simțiți și voi confortabil. Periodic, verificați dacă cel mic nu are hainele ude. Cu materialele și straturile potrivite, acest lucru nu ar trebui să se întâmple.

Ca recomandare generală, bebelușii și copiii mici care nu depun efort afară (de exemplu, sunt transportați în cărucior) ar trebui să fie îmbrăcați cu un strat suplimentar față de un adult, în aceleași condiții meteo.

Despre fibrele naturale (caracteristici)

Lâna este naturală, rezistentă, versatilă și delicată cu pielea. Odată descoperită, această fibră unică intră în suflet și în garderobă pentru totdeauna. În cazul în care nu a fost, până acum, prima voastră opțiune, iată o listă de motive pentru care merită să testați îmbrăcămintea din lână.

Sigură în mod natural. Când vine vorba despre cei mici, siguranța este pe primul loc, iar lâna este cel mai sigur material pe care l-ați putea alege. Este hipoalergenică, antibacteriană și, în caz că nu știați, are proprietatea de a rezista în mod natural la foc. În plus, lâna merinos oferă protecție UV. Așadar, e potrivită pentru orice activitate în aer liber.

Din cale-afară de rezistentă. Rezistă la purtări îndelungate, la joacă, hârjoneală, murdărie, mirosuri și temperaturi extreme. Lâna poate trece cu brio orice test de purtare fără să își modifice proprietățile. Este de șase ori mai durabilă decât bumbacul, iar un fir de lână poate fi îndoit de până la 20.000 de ori fără să se rupă și să revină la aspectul lui inițial.

 • Păstrează temperatura corpului. Lâna reacționează la schimbările de temperatură ale corpului și îl ajută să păstreze constant gradul de căldură, ceea ce înseamnă că iarna ține de cald iar vara răcorește.
 • Reține apa. Lâna poate să absoarbă cantități mari de apă, ceea ce înseamnă că transpirația este “preluată” de pe piele în material, fără a crea senzația de umezeală. Nu întâmplător există game extinse de îmbrăcăminte tehnică din lână pentru sportivi.
 • Moale și confortabilă. Lâna nu a avut dintotdeauna o reputație bună: din cauza procesării incorecte a fibrelor, se credea că este scorțoasă și deranjantă pe piele. În realitate însă, atunci când prelucrarea lânii se face cum trebuie, materialul rezultat este ușor, moale și delicat. Cu atât mai mult dacă vorbim despre lâna merinos. Tehnologia actuală permite prelucrarea fibrei de lână până la un diametru de 16, 17 microni. Prin comparație, firul de păr uman are aproximativ 100 de microni
 • Îmbracă perfect. Este elastică, maleabilă și se așază pe piele exact așa cum trebuie. Acoperă perfect corpul, fie că este vorba despre copii sau adulți.
 • Alungă mirosurile neplăcute. Lâna are în mod natural proprietatea de a elimina mirosurile. Capacitatea ei de a absorbi apa, împreună cu lejeritatea fibrei și elementele antibacteriene pe care le conține fac astfel încât îmbrăcămintea din lână să nu miroasă a transpirație.
 • Ține murdăria la distanță. Pentru orice părinte care știe ce înseamnă să speli haine de copii, acest motiv ar trebui să fie suficient.
 • Ușor de întreținut. Lâna este în mod natural rezistentă la murdărie, datorită fibrei care nu permite particulelor de praf sau substanțe străine să se imprime în ea. De aceea, nu necesită spălări atât de dese ca în cazul altor materiale; uneori, este suficientă o clătire. Se și usucă mai repede.
 • Este hipoalergenică. Lâna este delicată cu pielea și nu reține particule de praf, astfel că poate fi folosită în siguranță pentru bebeluși și copii mici, care au pielea mai sensibilă, dar și pentru persoane cu diferite alergii. Apa absorbită în fibră se evaporă, ceea ce înseamnă că materialul nu rămâne umed, nu atrage mucegai sau bacterii.
 • Este 100% naturalăregenerabilă și prietenoasă cu mediul. Producerea ei are impact minim asupra mediului; atâta timp cât există câmpii înverzite și apă pentru animale, lâna nu va dispărea. În plus, este biodegradabilă: în timpul descompunerii eliberează substanțe nutritive pentru pământ, iar procesul se realizează mult mai repede decât în cazul fibrelor sintetice.

Bumbacul organic (sau bumbacul natural) este un material eco-friendly extraordinar. Acesta este cultivat fără utilizarea pesticidelor, ierbicidelor sau a altor îngrășăminte chimice, și este pur și simplu mai bun pentru sănătatea ta și a mediului. Agricultura ecologică (alimente și fibre), protejează sănătatea oamenilor și a planetei prin reducerea expunerii globale la substanțele chimice toxice din pesticidele sintetice, care pot ajunge în sol, aer, apă și alimente, și care sunt asociate cu consecințe asupra sănătății, de la astm până la cancer. Pentru că agricultura ecologică nu folosește pesticide toxice, alegerea produselor ecologice este o modalitate ușoară de a ajuta la protejarea mediului și a ta.

Țesătura de bambus este un material textil natural obținut din pulpa de iarbă de bambus. Bambusul utilizat pentru a produce țesături (nu același ca alimentul pentru urși Panda) este ușor de întreținut și nu necesită pesticide ca să crească. Bambusul este considerat una dintre cele mai sustenabile plante, deoarece crește rapid și nu are nevoie de substanțe chimice sau de irigare, și se degradează mai repede decât sinteticele pe bază de ulei. Celofibra de bambus se face prin dizolvarea pulpei de bambus în celuloză, și apoi se toarce în fibre de vâscoză. Îmbrăcămintea din celofibră de bambus rezistă mai mult și își păstrează forma mai bine decât hainele realizate din fibre de bambus simple.

Cânepa este adesea considerată o “super-fibră” pentru mediu. Țesătura de cânepă este realizată din fibrele de la planta erbacee din specia cannabis sativa. Este o cultură de mare randament care produce semnificativ mai multe fibre per hectar decât bumbacul sau inul.

Mătasea pe lângă moliciunea luxuriantă și frumusețe, oferă beneficii interesante care nu pot concura nu nici o altă fibră natural sau creată de om.

 • Datorită componenței proteice naturale, mătasea este cea mai hipoalergenică fibră, ideală pentru pielea sensibilă calmândiritațiile și reconfortând-o
 • Mătasea răcorește vara și ține de cald iarna. Mătasea are această proprietate paradoxală de a incălzi și răcori simultan.
 • Mătasea absoarbe repede umezela și se usucă repede. Ea poate absorbi 30% din grautatea ei fără a se simți udă. Mătasea va absorbi transpirația copilului, lăsând pielea să respire. Perfectă pentru cei mici care leargă mult.
 • In ciuda aspectului foarte blând, mătasea este rezistentă la mirosuri și murdărie.
 • Mătasea este mai rezistentă decât echivalentul unui fir de oțel. Totuși rezistența la frecare este relativ medie.
 • Compoziţia fibroinei, care este mătasea propriu-zisă, este apropiată de cea a lânii dar de trei ori mai rezistentă la rupere.
 • este o fibra specială cu caracteristici unice, faimoasă pentru versatilitatea și finețea sa. Ea a fost folosită ca și un simbol al prosperității.

Inul este un material textil fabricat din fibrele plantei cu acelasi nume sau denumirea sa stiintifica, Linum usitatissimum. Este unul dintre cele mai vechi materiale textile dealtfel, fiind folosit de secole, incepand de acum peste 10.000 ani, pentru o gama variata de articole, incepand de la panze pentru pictura, decoratiuni interioare, lenjerii, prosoape de bucatarie si desigur articole de imbracaminte.

 • Inul absoarbe foarte bine umezeala/umiditatea, mai exact poate absorbi o cantitate de apa de pana la 20% din propria greutate
 • Inul este un material care „respira”. pe langa faptul ca absoarbe foarte bine umezeala, o si elibereaza foarte repede. Asta inseamna ca se usuca foarte rapid, astfel ca nu se lipeste de corp.
 • Mai mult, desi inul este un material preferat pentru imbracaminte de vara, este bine de stiut faptul ca de fapt el pastreaza racoarea in conditii de temperatura crescuta, si caldura in conditii de temperatura scazuta, intrucat este un foarte bun izolator termic.
 • Inul este un material hipoalergenic ( nu cauzeaza alergii ), beneficiu care il face alegerea ideala pentru persoanele cu pielea sensibila.

Despre tipurile de lână

Cu peste 200 de tipuri de lână existente, ar fi nevoie de un curs complet pentru a învăța despre fiecare din ele. Dar cea mai mare parte a hainelor sunt fabricate din doar câteva tipuri de fibre și țesături, pe care le poți recunoaște ușor. Nu este necesar să devii expert, dar nici nu strică să afli de ce un anumit fel este mai bun pentru iarnă, iar altul pentru vară. De ce un anumit tip de țesătură este ideal pentru activitățile sportive. Sau de ce îmbrăcămintea copiilor conține preponderent merinos.

Lâna merinos

este o super-lână: oferă protecție UV, absoarbe mirosurile, respinge apa și focul, păstrează constantă temperatura corpului. Nu întâmplător este cel mai frecvent tip folosit în îmbrăcămintea copiilor. Extrem de moale și maleabilă, nu zgârie, nu provoacă alergii. Poate fi extra fină (diametrul fibrei sub 16  microni), ultra fină (16 – 17.5), superfină (17.6 – 18.5), fină (18.5 – 19.5) și urcă astfel până la 24 de microni. Chiar și la diametrul maxim, este considerabil mai fină decât lâna tradițională care are în general peste 30 de microni. Este mai plăcută atingerii și în starea ei naturală.

Îmbrăcă perfect și protejează complet trupșoarele aflate mereu în mișcare.  Ideală pentru îmbrăcămintea de iarnă sau de vară, precum și pentru echipamentul sportiv.

Se regăsește într-o mulțime de articole vestimentare: body-uri, bluze, pantaloni sau accesorii, precum cagule, sosete, dresuri, manusi sau fulare circulare.

Lâna merinos este folosită adesea și în blenduri cu alte materiale naturale.

Lână fleece (wool fleece) este lână țesută mai dens. Materialul are aspectul și densitatea unui polar, dar cu un finisaj specific, natural. Îmbrăcămintea din lână fleece este mai groasă și mai rigidă decât cea merinos țesută tradițional, dar și mai rezistentă la uzură. Ideală pentru iarnă, ține bine de cald și protejează împotriva umezelii. De exemplu, această jachetă Cosilana din lână fleece împreună cu o pereche de pantaloni cu talie înaltă din lână fleece formează o ținută numai bună pentru vreme rea.

Este ușor de întreținut iar riscul de a se deteriora în urma spălării este mai mic. Dacă nu prezintă pete dificile, este suficient să lăsați articolele din lână fleece la aerisit și vor fi ca noi.

Lâna fiartă (boiled wool) este lâna supusă unui proces termic numit fulling, care micșorează fibra și “umple” materialul. Rezultă o țesătură densă cum gasim la aceasta jachetă Engel, cu risc scăzut de a intra ulterior la apă sau de a se destrăma. Îmbrăcămintea din lână fiartă este perfectă pentru temperaturi scăzute. Datorită densității ridicate, nu permite aerului rece să pătrundă. La fel, nu lasă căldura să iasă.

Țesături de bază

Țesătura rib oferă elasticitate ridicată și ca atare se așază foarte bine pe corp. Materialul rib este moale și aerisit. Se simte foarte bine pe piele datorită țesăturii lejere și oferă confort sporit. Se lasă după câteva purtări însă după spălare revine la forma inițială. Pentru că este un material lejer, se poate rupe ușor și se tocește în zonele cu grad ridicat de uzură, cum ar fi coate, genunchi sau coapse.

Hainele din lână merinos, cu țesătură rib, sunt perfecte de purtat ca prim strat.

Țesătura terry rezultă într-o lână groasă, destul de elastică și eficientă din punct de vedere termic. Păstrează temperatura corporală și absoarbe umezeala. Lâna devine densă precum fleece și moale precum merinos. Un exemplu de îmbrăcăminte din lână terry ar fi overall-ul Cosilana.

Țesătura jerseu este mai densă. De aceea, hainele se simt mai rigide pe corp, dar sunt și mai rezistente decât cele rib. Își păstrează forma la purtat și se scămoșează mai greu în zonele de uzură intensă.

Alte tipuri de lână

Lâna alpaca este foarte rezistentă, ușoară, moale și mătăsoasă. Mai călduroasă și mai puțin scorțoasă decât lâna tradițională. Spre deosebire de alte fibre, poate fi găsită în mod natural în mai multe culori.

Lâna de miel provine, așa cum îi spune numele, de la… miei. Este prima tunsoare și rezultă într-o fibră extra moale și fină. Pentru că nu poate fi realizată decât o singură dată, este mai scumpă față de lâna de oaie standard.

Fin, ușor și durabil, cașmirul intră la categoria de lux. Este mai greu de produs, drept urmare și mai scump decât alte fibre de lână. Poate fi nevoie de blana de la două capre din acest soi pentru a fabrica o singură bluză.

În gama fibrelor scumpe intră și lâna provenită de la iepurii de angora. Este ușoară și pufoasă ca un iepuraș, dar foarte călduroasă în același timp. Fibra este fragilă, de aceea, în îmbrăcăminte, o găsim mai mult în blenduri.

Îmi amintesc din copilărie că mohairul era considerat un material pretențios. În realitate, este mai ușor de întreținut decât lâna tradițională. Are o textură fină, este moale și ușor lucios.

Printre atâtea variații, sigur veți găsi îmbrăcămintea potrivită pentru orice vârstă, anotimp sau împrejurare.

 

 

 

 

Ne puteți urmări pe rețelele sociale pentru mai multe informații utile despre hainele din fibre naturale și creșterea în siguranță a copiilor.

Urmăriți-ne pe Instagram aici Navels

 

Urmăriți-ne pe Facebook aici Navels

 

Surse foto: Pixabay.com

Distribuie: