Doar jumătate dintre copiii care călătoresc cu mașina într-un scaun auto sunt poziționați corect, arată un studiu efectuat în 2018 la nivel european. Situația este similară și în Statele Unite ale Americii. Potrivit unui raport recent, 49% dintre scaunele rear-facing și 61% dintre dispozitivele forward-facing sunt utilizate greșit. În România, rata celor care achiziționează dispozitive de siguranță auto a crescut de la 67.4% în 2014, la 78.1% în 2018, indică datele din cadrul proiectului Copil Iubit la Bord. Însă nivelul de folosire CORECTĂ a acestora a rămas neschimbat, în jur de 50%.

De ce este importantă utilizarea corectă

Dispozitivele auto scad cu 71% riscul de deces în cazul unui accident, pentru copiii sub un an și cu 54% pentru copiii de la 1 la 4 ani. Pasagerii cu vârsta între 4 și 8 ani au cu 45% mai puține șanse de rănire dacă sunt așezați într-un scaun potrivit vârstei. Probabilitatea ca un copil să fie proiectat afară din mașină este de 3% atunci când acesta este așezat corect, într-un dispozitiv corespunzător. Atunci când cel mic este așezat incorect, șansele cresc la 35%.

Cele mai frecvente greșeli de instalare:
  • dispozitivul este nepotrivit în funcție de vârstă, greutate și înălțime
  • scaunul nu este asigurat în mașină (centura nu este strânsă suficient sau sistemul ISOfix nu este atașat complet)
  • dispozitivul este montat pe scaunul din față fără dezactivarea airbag-ului
  • unghiul este reglat incorect
  • centura de siguranță nu este reglată în funcție de înălțimea copilului
  • centura de siguranță a dispozitivului nu este cuplată sau este lăsată prea largă
  • sunt utilizate perne sau adaptoare nepotrivite

Cum instalăm corect scaunul auto

Este important ca dispozitivul să fie potrivit copilului în funcție de VÂRSTĂ, GREUTATE ȘI ÎNĂLȚIME. Aceleași rapoarte au indicat că utilizarea unui scaun prea mic sau prea mare, cu toate că aceste este instalat corect în mașină, crește riscul de rănire în cazul unui accident.

Înainte de instalare, consultați cartea de instrucțiuni a scaunului, cât și manualul mașinii. Mulți producători de dispozitive de siguranță auto au realizat clipuri video care prezintă pas cu pas procesul de instalare.

Dispozitivul trebuie asigurat fie cu centura de siguranță a mașinii, fie cu sistemul de prindere ISOfix. Indiferent de modalitatea de montare, trebuie să verificați dacă scaunul este fixat și nu se deplasează de pe poziție.

Dacă este vorba despre un scaun poziționat spre sensul de mers și este prevăzut cu o centură în partea din spate sus, aceasta trebuie ancorată în locul indicat în manualul de instrucțiuni. Asigurarea suplimentară limitează deplasarea scaunului în față în caz de accident.

În cazul scaunelor poziționate cu spatele la direcția de mers, este esențial ca acestea să fie instalate la unghiul de înclinare corect. Cele mai multe dispozitive sunt prevăzute cu indicatori sau adaptoare care să arate unghiul potrivit.

Cum verificăm dacă cel mic este așezat corect

Reglați centura astfel încă hamurile scaunului să fie prinse chiar deasupra umerilor copilului sau puțin mai jos, în funcție de opțiunile dispozitivului.

Între centură și copil nu ar trebui să existe un spațiu mai mare de 2 cm. Puteți verifica dacă aceasta este suficient de bine strânsă: trageți puțin de centură; dacă reușiți să formați cu vârful degetelor o fâșie suprapusă de material, înseamnă că este prea largă.

În cazul în care se utilizează centura de siguranță a mașinii, aceasta trebuie să îi treacă celui mic peste șolduri, nu peste abdomen.

Evitați accesoriile care nu sunt destinate folosirii împreună cu dispozitivul pe care îl aveți. Suportul pentru cap sau husa nepotrivită ar putea scădea gradul de siguranță pe care îl oferă scaunul.

Este indicat să îndepărtați hainele voluminoase, precum geci groase, înainte de a asigura copilul în scaun. Pot crea disconfort și, în plus, pot da o impresie eronată privind cât de bine sunt fixate centurile. O opțiune ar fi să folosiți haine de lână, care mențin temperatura corpului.

 

 

În magazinul nostru găsiți o multitudine de modele, pentru toate vârstele. În cazul în care aveți nevoie de suport pentru alegerea scaunului potrivit, vă așteptăm să ne vizitați în showroom-ul din Constanța sau să ne contactați folosind datele de pe site.

 

*surse foto: Copil Iubit la Bord
Distribuie: