Despre lunga listă de beneficii pe care le are lâna am mai scris aici, dar ne bucurăm nespus atunci când potențialul ei terapeutic este demonstrat clinic. Mai multe studii realizate în ultimii ani au analizat relația dintre lână și reacțiile cutanate, iar concluziile înclină în favoarea acestui material minune.

Lâna merinos fină în dermatita atopică

Spre exemplu, un articol publicat în British Journal of Dermatology a relevat că lâna merinos superfină contribuie la ameliorarea simptomelor de dermatită atopică. Cercetarea a analizat 39 de pacienți cu vârsta cuprinsă între 4 săptămâni și 3 ani, cu dermatită atopică în formă ușoară și moderată. Aceștia au alternat îmbrăcămintea din lână cu cea de bumbac, pe o perioadă totală de 12 săptămâni. Analiza a evidențiat că purtarea hainelor din lână merinos superfină a condus la reducerea gradului de severitate a bolii. Mai mult, scorul care măsura calitatea de viață a crescut. (lâna superfină, cu diametrul fibrei de 17.5 microni sau mai puțin)

Potrivit aceluiași studiu, aproape 30% dintre copii au diferite forme de dermatită atopică; iar prevalența bolii este în creștere. Se manifestă prin roșeață, uscăciune sau prurit, senzație de mâncărime. Se declanșează de la căldură, umiditate, factori iritanți sau climat nefavorabil.

Lâna, care conține în mod natural cheratină, are cel mai înalt grad de higroscopicitate dintre toate fibrele. Absoarbe umiditatea și eliberează în aer vaporii de apă, păstrând pielea uscată. Reține până la 35% din propria greutate în apă, comparativ cu aproximativ 25% în cazul bumbacului și 2-3% în cazul poliesterului. Lâna are proprietăți superioare de izolare, rezistență la foc și respingere a apei. Ar putea să funcționeze ca tratament complementar pentru pacienții cu dermatită atopică, arată studiul.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Politica de confidențialitate şi politica modulelor cookie.

I Accept

 

Un alt test clinic a urmărit cum acționează îmbrăcămintea din lână merinos fină asupra adulților și copiilor cu dermatită atopică, iar concluziile au fost similare. Fibrele de lână sunt asemănătoare epidermei umane; ambele conțin cheratină și sunt puternic higroscopice.  Porțiunile de piele afectate de boală își pierd proprietatea de a regla umezeala, astfel că purtarea unor haine potrivite ar putea compensa această problemă. Grație capacității de termoreglare și reținere a umidității, lâna menține un microclimat stabil la nivel pielii.

Sensibilitate la anumite fibre

O analiză efectuată de medici și cercetători din Australia asupra publicațiilor din ultimul secol a relevat că nu există dovezi potrivit cărora lâna ar fi un alergen cutanat. Concluziile au indicat că dacă un material produce iritații este din cauza diametrului mare al fibrei, și nu din cauza tipului. Cu alte cuvinte, nu există alergie la lână. Sunt, în schimb, persoane cu un anumit grad de sensibilitate la fibrele groase și rigide. Lâna merinos superfină și ultrafină, cu diametrul de 18.5 mm sau mai puțin, este moale și maleabilă. Prin comparație, fibrele groase nu se îndoaie, producând iritații ale pielii.

 

Pe lângă faptul că arată extraordinar, îmbrăcămintea din lână ne ajută, așadar, să ne și simțim mai bine. La noi găsiți sigur suficiente surse de inspirație sănătoasă pentru cât mai multe zile frumoase.

Distribuie: