Cu peste 200 de tipuri de lână existente, ar fi nevoie de un curs complet pentru a învăța despre fiecare din ele. Dar cea mai mare parte a hainelor sunt fabricate din doar câteva tipuri de fibre și țesături, pe care le poți recunoaște ușor. Nu este necesar să devii expert, dar nici nu strică să afli de ce un anumit fel este mai bun pentru iarnă, iar altul pentru vară. De ce un anumit tip de țesătură este ideal pentru activitățile sportive. Sau de ce îmbrăcămintea copiilor conține preponderent merinos.

Lâna în îmbrăcămintea copiilor

Lâna merinos este o super-lână: oferă protecție UV, absoarbe mirosurile, respinge apa și focul, păstrează constantă temperatura corpului. Nu întâmplător este cel mai frecvent tip folosit în îmbrăcămintea copiilor. Extrem de moale și maleabilă, nu zgârie, nu provoacă alergii. Poate fi extra fină (diametrul fibrei sub 16  microni), ultra fină (16 – 17.5), superfină (17.6 – 18.5), fină (18.5 – 19.5) și urcă astfel până la 24 de microni. Chiar și la diametrul maxim, este considerabil mai fină decât lâna tradițională care are în general peste 30 de microni. Este mai plăcută atingerii și în starea ei naturală.

Îmbrăcă perfect și protejează complet trupșoarele aflate mereu în mișcare.  Ideală pentru îmbrăcămintea de iarnă sau de vară, precum și pentru echipamentul sportiv.

Se regăsește într-o mulțime de articole vestimentare: body-uri, cum ar fi și acest body cu mânecă lungă Engel, bluze, precum hanoracul cu glugă Engel, pantaloni sau accesorii, precum acest guler circular din lână Engel.

Lâna merinos este folosită adesea și în blenduri cu alte materiale naturale.

Lână fleece (wool fleece) este lână țesută mai dens. Materialul are aspectul și densitatea unui polar, dar cu un finisaj specific, natural. Îmbrăcămintea din lână fleece este mai groasă și mai rigidă decât cea merinos țesută tradițional, dar și mai rezistentă la uzură. Ideală pentru iarnă, ține bine de cald și protejează împotriva umezelii. De exemplu, această jachetă Engel din lână fleece împreună cu o pereche de pantaloni cu talie înaltă Engel din lână fleece formează o ținută numai bună pentru vreme rea.

Este ușor de întreținut iar riscul de a se deteriora în urma spălării este mai mic. Dacă nu prezintă pete dificile, este suficient să lăsați articolele din lână fleece la aerisit și vor fi ca noi.

Lâna fiartă (boiled wool) este lâna supusă unui proces termic numit fulling, care micșorează fibra și “umple” materialul. Rezultă o țesătură densă, cu risc scăzut de a intra ulterior la apă sau de a se destrăma. Îmbrăcămintea din lână fiartă este perfectă pentru temperaturi scăzute. Datorită densității ridicate, nu permite aerului rece să pătrundă. La fel, nu lasă căldura să iasă.

Este mai rigidă decât lâna fleece și mai puțin pufoasă. Se folosește în general pentru îmbrăcăminte de exterior, pentru temperaturi mici, cum este și jacheta din lână fiartă, dublată cu bumbac organic Ambrette sau cagula cu urechi Ambrette.

Țesături de bază

Țesătura rib oferă elasticitate ridicată și ca atare se așază foarte bine pe corp. Materialul rib este moale și aerisit. Se simte foarte bine pe piele datorită țesăturii lejere și oferă confort sporit. Se lasă după câteva purtări însă după spălare revine la forma inițială. Pentru că este un material lejer, se poate rupe ușor și se tocește în zonele cu grad ridicat de uzură, cum ar fi coate, genunchi sau coapse.

Hainele din lână merinos, cu țesătură rib, sunt perfecte de purtat ca prim strat.

Țesătura terry rezultă într-o lână groasă, destul de elastică și eficientă din punct de vedere termic. Păstrează temperatura corporală și absoarbe umezeala. Lâna devine densă precum fleece și moale precum merinos. Un exemplu de îmbrăcăminte din lână terry ar fi pantalonii cu bandă elastică Engel.

Țesătura jerseu este mai densă. De aceea, hainele se simt mai rigide pe corp, dar sunt și mai rezistente decât cele rib. Își păstrează forma la purtat și se scămoșează mai greu în zonele de uzură intensă.

Alte tipuri de lână

Lâna alpaca este foarte rezistentă, ușoară, moale și mătăsoasă. Mai călduroasă și mai puțin scorțoasă decât lâna tradițională. Spre deosebire de alte fibre, poate fi găsită în mod natural în mai multe culori.

Lâna de miel provine, așa cum îi spune numele, de la… miei. Este prima tunsoare și rezultă într-o fibră extra moale și fină. Pentru că nu poate fi realizată decât o singură dată, este mai scumpă față de lâna de oaie standard.

Fin, ușor și durabil, cașmirul intră la categoria de lux. Este mai greu de produs, drept urmare și mai scump decât alte fibre de lână. Poate fi nevoie de blana de la două capre din acest soi pentru a fabrica o singură bluză.

În gama fibrelor scumpe intră și lâna provenită de la iepurii de angora. Este ușoară și pufoasă ca un iepuraș, dar foarte călduroasă în același timp. Fibra este fragilă, de aceea, în îmbrăcăminte, o găsim mai mult în blenduri.

Îmi amintesc din copilărie că mohairul era considerat un material pretențios. În realitate, este mai ușor de întreținut decât lâna tradițională. Are o textură fină, este moale și ușor lucios.

Printre atâtea variații, sigur veți găsi îmbrăcămintea potrivită pentru orice vârstă, anotimp sau împrejurare.

Distribuie: