Statisticile, testele de siguranță, recomandările forumurilor auto internaționale, toate recomandă utilizarea unui scaun auto rear-facing pentru cât mai mult timp. Realitatea indică însă, în România chiar mai mult decât în alte țări, că numărul părinților care folosesc un astfel de dispozitiv dincolo de limita de vârstă și greutate impusă de lege este foarte mic. Motivul ar putea fi și seria lungă de concepții greșite asociate transportului cu spatele la sensul de mers.

  1. Copilul este prea mare

Majoritatea modelelor de scaun auto rear-facing, chiar și cele din categoriile inferioare de preț, pot susține fără probleme un copil de până la doi ani. Cei mai importanți producători comercializează dispozitive de siguranță rear-facing pentru copii de până la șase ani. MAX-WAY PLUS Britax-Romer, de exemplu, este potrivit pentru pasageri de până la 25 de kg. Și Axkid Minikid 2.0 poate fi folosit de la 6 luni până la 5-7 ani. Iar acestea sunt doar două din numărul generos de opțiuni.

Așadar, nu vă grăbiți să schimbați direcția. Testele de siguranță arată că orientarea cu spatele la sensul de mers oferă de cinci ori mai multă protecție micului pasager decât dacă ar sta cu fața spre bord.

  1. Copilul stă inconfortabil

Scaunele rear-facing au fost gândite astfel încât să ofere maximum de confort pasagerului. Este adevărat că un copil  mai mare de doi ani va sta cu genunchii flexați în această poziție. Pentru un adult ar părea inconfortabil, dar… copiii nu sunt adulți. O simplă observare a pozițiilor lor de joacă sau de somn demonstrează acest lucru.

Orice postură statică poate crea disconfort după o vreme, iar asta nu se datorează scaunului rear-facing. Și pasagerii de pe celelalte locuri pot avea senzația de amorțeală. Dacă ați călătorit cu mașina pe distanțe lungi, sigur ați simțit la un moment dat nevoia să vă mișcați picioarele. Așadar, câteva opriri pe drum pot ameliora eventualul disconfort.

  1. Copilul va avea rău de mașină

O persoană predispusă răului de mașină va simți disconfort indiferent că este orientată spre direcția de mers sau cu spatele. Au fost raportate foarte puține cazuri în care copiii s-au plâns de rău de mașină într-un scaun rear-facing.

Răul de mașină apare atunci când creierul primește semnale disparate privind mișcarea și nu le poate procesa coerent. Corpul simte că stă pe loc, dar ochii înregistrează mișcare. Pe geamul lateral, mișcarea pare mai rapidă. De aceea, dacă cel mic reclamă vreun disconfort, puteți folosi un panou lateral. Asigurați-vă că vederea prin lunetă nu îi este obstrucționată. Renunțați la telefon sau tabletă. Aceste gadgeturi pot accentua senzația de rău.

  1. Este periculos când picioarele copilul ating bancheta din spate

Este mai periculos atunci când picioarele copiilor atârnă peste scaun, în poziția front-facing. Un studiu din State Unite arată că extremitățile inferioare sunt printre cele mai afectate zone ale corpului copiilor în accidente. 28% dintre pasagerii care se aflau într-un scaun auto orientat cu fața spre sensul de mers au suferit răni grave la picioare.

  1. Copilul nu poate vedea pe geam

Unghiul de vizibilitate pe geamul lateral este aproape identic, în poziția rear-facing și front-facing. În plus, un copil orientat cu spatele la direcția de mers are o priveliște neobstrucționată, prin lunetă. Puteți îndepărta tetierele pentru a maximiza vizibilitatea.

  1. Copiilor nu le place să meargă cu spatele la sensul de mers

Dacă a călătorit mult timp într-un scaun orientat cu fața, s-ar putea să fie adevărat. Și chiar și în acest caz, este posibil să îi placă pentru că schimbă perspectiva. Însă dacă ați folosit de la început un dispozitiv rear-facing, sigur nu va avea nimic de obiectat să meargă în continuare așa.

Și, la drept vorbind, ceea ce nu le place copiilor este să stea nemișcați și prinși cu centură. Orientarea contează prea puțin în această ecuație. Puteți oferi jucării care să-i țină ocupați, să inventați sau să adaptați jocuri de călătorie. Iar muzica ajută întotdeauna!

  1. Cel mic nu mă vede și va începe să plângă

Sunt destule motive pentru care copilul ar putea să plângă în mașină. Ca să eliminați măcar unul, este suficient să folosiți o oglindă auto rear-facing, cum este și aceasta de la Axkid. Se montează pe tetiera din fața copilului. Propria reflexie îl va ține ocupat și poate vedea și părintele care conduce.

  1. Poziția rear-facing este periculoasă în caz de accident din spate

Testele de siguranță nu au demonstrat acest lucru. Impactul din spate produce cu  mult mai puține daune decât un accident frontal. În plus, doar 5% dintre accidente se încadrează în această categorie.

  1. Mașina mea este prea mică

Am găsit pe net imagini cu scaune auto rear-facing în Porche, Smart sau Mini. Dacă au încăput aici, sigur vor încăpea într-o mașină din clasa medie.

În plus, un scaun rear-facing ocupă aproape la fel de mult spațiu ca unul front-facing.

  1. Scaunele rear-facing sunt scumpe

Un scaun auto din materiale de calitate, de la un producător certificat, care asigură protecție maximă copilului nu va fi foarte ieftin. Indiferent că este rear-facing sau front-facing.

Puteți alege un model rear-facing care se potrivește de la 6 luni la 5, 6 ani, astfel că nu va fi nevoie de alte cheltuieli.

 

Dacă nu știți ce model de scaun auto vi se potrivește, ne puteți contacta oricând. La magazinul din Constanța avem mai multe modele pe care le puteți proba.

Distribuie: