Naturală, moale, durabilă, versatilă și mereu la modă, lâna merinos este super fibra de care ne mai putem dezlipi. Potrivită oricărei ocazii, în orice anotimp, pentru orice vârstă. Vine la pachet cu o mulțime de beneficii pentru pielea și sănătatea purtătorilor și, uneori, însoțită de prietenii ei, celelalte fibre naturale.

Lâna merinos este deseori combinată cu alte fibre, în îmbrăcămintea pentru copii și nu numai. Face echipă bună cu alte tipuri de lână, bumbac, mătase sau bambus, care pot modifica ușor proprietățile materialului fără a interfera cu trăsăturile de bază ale lânii. Ba mai mult, rezultatul este întotdeauna un articol vestimentar de calitate superioară.

Blendurile au rolul de a aduce un plus de delicatețe, rezistență sau elasticitate, în funcție de tipul și destinația produsului:

  • pentru delicatețe: mătase, cașmir, lână de iac și de cămilă, mohair
  • pentru a spori rezistența: alte tipuri de lână, mătase, mohair, bambus
  • pentru mai multă căldură: alte tipuri de lână (cașmir, cămilă, iac)
  • pentru luciu pronunțat: mătase, mohair, bambus
  • pentru anduranță: mătase, bambus

Lână și bumbac

Delicatețea fibrei de lână merinos se potrivește la fix cu versatilitatea și confortul pe care le aduce bumbacul bun la toate. Drept dovadă, cele două fibre s-au folosit în blenduri încă din anii 1800. Bumbacul ca atare este neelastic și dens, potrivit pentru orice sezon dar mai ales pentru primăvară și toamnă. În combinație cu lâna, preia din maleabilitatea și finețea acesteia.

Combinația se poate regăsi într-o multitudine de articole vestimentare și este ideală pentru hainele purtate intens, precum body, tricouri sau pantaloni pentru copii, cum sunt cele de la Smafolk, care au în compoziție 55% lână și 45% bumbac organic. Pentru adulți, se pretează mai ales pentru bluze, pulovere, jachete sau veste.

Îmbrăcămintea din blend de lână merinos și bumbac este ușor de purtat și de întreținut și are viață lungă. Pentru a nu pierde din proprietățile lânii, este recomandat ca procentul să fie mai mare decât cel de bumbac.

Lână și mătase

Mătasea este, la rândul ei, o fibră extraordinară. Luxuriantă, durabilă și delicată cu pielea, se combină minunat cu lâna merinos, iar materialul rezultat este unul premium, printre cele mai reușite blenduri posibile. Mătasea Mulberry și mătasea Tussah, folosite adesea și în îmbrăcămintea pentru copii, sunt foarte rezistente, moi, lucioase și cu un grad scăzut de elasticitate.

Îmbrăcămintea din lână merinos și mătase este incredibil de moale și delicată, numai bună pentru pielea sensibilă a bebelușilor. În plus, reacționează excelent la modificările de temperatură. Ajută corpul să se regleze; vara se simt răcoroase pe piele, iar iarna țin de cald. Pentru zilele caniculare poți alege un body sau un tricou cu mânecă scurtă Engel cu 70% lână și 30% mătase împreună cu o pereche de colanți Engel din același material. Pentru serile răcoroase se pot adăuga o bonetă sau o bluză cu mânecă lungă Engel.

Lână și bambus

Bambusul este antibacterian, hipoalergenic și are proprietăți de termoreglare. Fibra de bambus este mătăsoasă, lejeră și aerisită. Nu este de mirare, deci, că face pereche reușită cu lâna, ale cărei proprietăți sunt asemănătoare. Blendul scoate la iveală ce are mai bun fiecare dintre fibre, iar materialul rezultat este din cale-afară de fin, delicat și rezistent.

Pentru că nu produce alergii și ajută pielea să se răcorească, bambusul poate fi folosit cu succes la hainele pentru bebeluși și copii. Cu o salopetă fără mâneci Celavi din bambus și lână mergeți la sigur. Este naturală, simpatică, practică și răcoroasă.

În îmbrăcămintea de vară, aportul de bambus poate fi mai ridicat decât cel de lână. Pentru copiii activi, un body cu 70% bambus și 30% lână reduce riscul supraîncălzirii și păstrează pielea uscată.

Lyocell este o altă fibră sintetizată din surse naturale. La fel ca bambusul, se simte ușoară pe piele, este rezistentă și ușor lucioasă.

Lână cu lână

Mohairul, provenit de la caprele de Angora, este rezistent, lucios și foarte puțin elastic. Pentru a rezulta un material delicat se adaugă în blenduri lâna rezultată din prima tunsoare a animalelor. Cea provenită de la animalele adulte este folosită în blenduri pentru creșterea gradului de rezistență și căldură.

Cașmirul este ușor elastic și călduros. Se potrivește în blenduri destinate hainelor de iarnă. Lâna de cămilă și de iac sunt, de asemenea, ideale pentru îmbrăcămintea din sezonul rece sau pentru articole de casă, precum pături sau plăpumi.

Lâna de alpaca aduce un plus de delicatețe materialului. Se simte la fel de plăcut la lâna merinos, iar combinația celor două este călduroasă și delicată.

Fie că alegeți îmbrăcăminte din lână merinos 100% sau în combinație cu oricare altă fibră naturală, pielea voastră va fi  cu siguranță fericită ???? .

Surse foto: Pixabay.com, Engel
Distribuie: