Un sistem de purtare contrafăcut poate avea același design, aceeași culoare și chiar aceeași etichetă pe care o găsiți la original. La un preț considerabil mai mic. Nu va oferi, însă, niciodată, siguranța pe care o garantează un articol autentic, fabricat într-un mediu controlat, din materiale certificate și supus unor controale de securitate.

Pentru a putea menține un preț mic, producătorii de articole contrafăcute sacrifică din calitate. Designul este o replică a unor companii cunoscute, dar nu în detaliu. În loc de materiale organice se regăsesc fibre sintetice sau, în cel mai bun caz, în combinație cu bumbac. Cataramele nu sunt testate în funcție de greutatea copilului. Cusăturile sunt de multe ori neuniforme și nesigure. Nu se știe ce substanțe chimice au fost folosite în procesul de fabricație. Produsul final nu vine însoțit de certificat de garanție, sau dacă acest document există, valoarea lui este nulă. Nu va răspunde nimeni pentru eventualele defecte sau, și mai grav, pentru posibile accidente (cusături desprinse, catarame rupte, etc. care pun în pericol copilul).

La nivel mondial, cele mai multe sisteme contrafăcute copiază modelele brandurilor Manduca și Ergobaby, urmate de Beco și Moby. Manduca se numără printre primii producători de sisteme de purtare și este inovatoare din multe puncte de vedere: poziția de purtare, materiale organice, inserturi pentru adaptarea în funcție de vârstă. Nu întâmplător este cel mai replicat brand. Ergobaby are, de asemenea, o lungă istorie cu produsele contrafăcute și în ciuda eforturilor depuse de companie, pe piața online și offline se găsesc încă multe copii neautorizate.

În 2019, organizația Baby Carrier Industry Alliance a arătat cât de ușor se găsesc aceste sisteme și a făcut public numele unui comerciant de produse contrafăcute. Este, însă, doar unul din mulți.

Semne de alarmă înainte de achiziție

Un SSC Manduca nou și original, de exemplu, costă în jur de 500 de lei, exceptând campaniile de reduceri. Un preț cu mult mai mic ar trebui să fie primul indiciu că ceva nu este în regulă.

Frazele fără sens sau greșelile gramaticale majore din descrierea produsului ar trebui să ridice un semn de întrebare. Un producător sau un comerciant autorizat va avea grijă ca specificațiile să fie clare și coerente.

Un anunț de tipul “Stoc limitat!!! DOAR 10 produse rămase, SUPEROFERTĂ”, din partea unui comerciant de pe Facebook sau oricare altă platformă de vânzări oferă probabil articole contrafăcute.

Comerciantul nu are specificate datele firmei sau adresă.

Plata este nesecurizată.

După achiziție. Cum îți dai seama că este contrafăcut

Dacă ați cumpărat un sistem de purtare și nu sunteți siguri privind autenticitatea lui, iată câteva indicii sigure:

  • Produsul nu vine ambalat în cutie.
  • Sistemul nu vine însoțit de instrucțiuni și certificat de garanție.
  • Materialul are un miros ciudat.

Întrebați prin vecini și prieteni dacă mai are cineva un sistem de la aceeași companie, pentru a le compara. Dacă este contrafăcut, veți observa că:

  • Logo-ul este ușor diferit
  • Cutia arată altfel
  • Culorile pot varia puțin
  • Chingile ar putea avea dimensiuni diferite
  • Cusăturile sunt mai slabe sau cu ață de culoare diferită
  • Bretelele buretate și centura nu au aceeași grosime
  • Etichetele interioare nu sunt la fel
Ce puteți face

Dacă este cumpărat online, insistați să vă returneze banii. Unele platforme au opțiunea de blocare a transferului de bani sau de rambursare fără a fi nevoie de acordul vânzătorului.

Dacă ați plătit cu cardul, încercați să vorbiți cu reprezentanții băncii pentru a nu debloca suma.

Reclamați firma sau vânzătorul de unde ați cumpărat produsul. Faceți public incidentul, mai ales pe grupurile de părinți și babywearing.

NU FOLOSIȚI produsul. Chiar dacă nu vă recuperați banii și rămâneți cu sistemul, rețineți că nu este sigur pentru copil.

Cumpărături sigure

Achiziționați sistemele de purtare doar de la producători, comercianți autorizați și magazine despre care știți că au articole originale.

Urmați recomandările. Dacă prietena, fratele, vecinul au cumpărat deja un sistem de purtare de la un comerciant de încredere, mergeți pe mâna lui.

Dacă îl cumpărați dintr-un magazin fizic, studiați produsul și ambalajul lui. Nu trebuie să fi specialist pentru a-ți da seama dacă materialul este de slabă calitate sau cusăturile nu sunt bine realizate.

Sistemul trebuie însoțit de certificatul de garanție. Unele produse pot fi înregistrate online pe site-ul producătorului.

Comerciantul trebuie să asigure posibilitatea de retur.

 

Pentru a vedea și testa sisteme de purtare originale, sigure pentru purtător și copil, vă așteptăm la magazinul Navels din Constanța, Bd. Mamaia 281 C. Sau le puteți comanda direct de pe site.

Plimbări în siguranță!

Surse foto: Suzanne Shahar@Pixabay, Baby Carrier Industry Alliance, https://thehumbledoula.wordpress.com/.
Distribuie: