Nu cred că există zile rele, dar cred că unele pot fi mai apăsătoare decât altele. Dacă vremea sau împrejurările limitează timpul pe care l-ați petrece de obicei afară cu cei mici, sigur veți găsi în lista noastră suficiente resurse pentru a face joaca în casă la fel de frumoasă.

Petrecere surpriză

Dacă tot nu puteți ieși din casă, ce-ar fi să organizați propria petrecere? Copilul poate alege care dintre jucării își serbează ziua de naștere. Nu este nevoie de nimic special. Toți din casă sunt invitați, vă îmbrăcați cum vreți, iar dacă aveți baloane sau ceva accesorii de petrecere este și mai bine! Un biscuit sau o prăjitură pot servi pe post de tort, iar cadourile sunt opționale. Muzică și dans cât cuprinde!

După această petrecere, să nu vă mire dacă în fiecare zi va fi aniversarea unei jucării.

Împreună la curățenia de primăvară

Probabil că mulți dintre voi se apucă de curățenie atunci când au (prea) mult timp liber, așa cum fac și eu, de altfel. Implicarea copiilor în treburile casnice îi face să se simtă parte a familiei, să aibă control asupra mediului în care trăiesc și, nu în ultimul rând, îi ține ocupați. ???? În cazul bebelușilor, ar putea fi suficient să vă privească. Toddlerii vor fi încântați să vă ajute. Pot da cu mătura, pot șterge praful cu o cârpă pe care să o păstrați pentru ei sau geamurile, folosind un recipient cu stropitoare umplut cu apă. Este important să organizați un mediu sigur pentru copii: fără soluții chimice de curățare la îndemână, fără unelte cu care s-ar putea răni, acces limitat la geamurile exterioare.

Copiii au o predispoziție naturală spre ordine și puteți transforma organizarea jucăriilor într-o activitate frumoasă. Sunt suficiente câteva cutii de depozitare. Jucăriile pot fi aranjate în funcție de culori, textură (pluș, plastic, lemn), categorie (mașinuțe, instrumente muzicale, etc), dimensiune sau orice altă caracteristică. S-ar putea să vă surprindă interesul pe care îl vor acorda copiii acestei acțiuni.

Bucătari și ajutoare

În bucătărie, copiii pot învăța despre gust, miros, texturi, își pot exersa motricitatea și concentrarea. Și nu în ultimul rând se pot distra enorm! Nu sunt prea pricepută la bucătărit, dar de când sunt mamă consum mult mai multe pachete de făină… pregătirea și frământarea aluatului sunt activități perfecte pentru copiii de orice vârstă. Cei mici pot pune ingredientele, pot amesteca, pot modela aluatul și, dacă totul merge bine, pot și gusta produsul final!

Alte activități în bucătărie:

  • Sortarea pastelor: dacă aveți mai multe tipuri de paste, copiii le pot sorta în recipiente diferite sau le pot muta cu lingura ori cu polonicul dintr-un recipient în altul.
  • Transfer de apă: pe o tavă, așezați o carafă (dimensiunea ei variază în funcție de vârsta copiilor) și mai multe pahare. Copilul poate turna apă în fiecare pahar, în mod egal sau în ordine crescătoare.
  • Aranjarea mesei poate deveni un ritual care implică toată familia. Copiii pot așeza farfuriile ori tacâmurile sau pot chiar să pregătească platouri cu gustări (tăiate de un adult).

Obiecte casnice pe post de jucării

Nu de puține ori am fost surprinsă de punctele de interes ale copiilor. Cutii de carton, sticle de plastic goale, borcane și castroane, pahare și tacâmuri. Toate acestea preferate în detrimentul jucăriilor. Este testat și confirmat că cel mic își va găsi de lucru mult timp dacă are acces la astfel de obiecte. Din nou, siguranța este esențială. Îndepărtați cuțitele sau alte obiecte cu care s-ar putea răni și supraveghere permanentă, în special în cazul copiilor foarte mici. În rest… liber la explorare și liniște pentru părinți!

Sală de fitness

Orice cameră poate fi transformată într-o sală de fitness pentru copii. Dacă nu aveți saltele, merge la fel de bine și o pătură pe care să facă exerciții. Cu ajutorul unor sfori sau panglici se pot organiza trasee pe care să alerge. Iar dacă sunteți certați cu vecinii, puteți aranja și o zonă de sărituri.

Micii arhitecți

Cazemate, corturi, fortărețe, de toate am avut în casă. Este o metodă frumoasă de a încuraja creativitatea și spiritul constructor al copiilor, atât timp cât nu vă deranjează că pernele și așternuturile ajung pe jos. Copiii se pot folosi de orice găsesc pentru a-și construi un adăpost de vis, în care să încapă toate jucăriile. Și părinții, dacă au fost cuminți.

Desene în mărimi mari

Puneți mai mult coli pe jos și lipiți-le laolaltă pentru a face o foaie mare. Încurajați copiii să se întindă și trasați conturul lor. De aici, pot face orice doresc. În funcție de vârstă, pot colora cu mâinile (cu acuarele tip finger-paint), pot desena organele interne, pot face haine. Vor fi cu siguranță încântați de activitate!

Traseu prin toată casa

Cu ajutorul unei role de scotch, o rolă maaaare de scotch, puteți transforma toată casa într-o autostradă. Puteți face mai multe sensuri de mers, parcări, benzinării și orice altceva vă trece prin minte. Dacă cel mic nu e pasionat de mașini, în locul autostrăzii poate fi un drum pentru animale sau pentru păpuși. Singura recomandare este să căutați o bandă ușor de dezlipit de pe pardoseală.

Timp pentru familie

Timpul petrecut în casă alături de familie este, în sine, o activitate frumoasă. Cu atât mai mult dacă părinții lucrează, copiii merg la școală ori la grădiniță, iar momentele în care se regăsesc toți laolaltă în căminul lor sunt rare. Indiferent că citiți, vă jucați, vă uitați la filme sau leneviți pe canapea, acest timp va încărca rezerva de afecțiune, de care avem cu toții atât de multă nevoie.

Surse foto: pixabay.com, flickr.com
Distribuie: