În contextul actual de epidemie știu cât este de dificil să te descurci cu un copil 24/24. Și oricât ne-am dori să nu se întâmple asta, în perioada următoare vom petrece foarte mult timp în casă, iar plimbările lungi prin parcuri cu căruciorul, pentru a adormi copilul, vor trebui înlocuite cu alte activități. Tocmai din acest motiv, dacă nu deții încă un sistem de purtare, e momentul potrivit să ai unul la îndemână deoarece:

 • copiii dorm cel mai bine și adorm cel mai repede plimbați în brațe.

Ca să mai avem brațe după 2, 3, n săptămâni de izolare, cel mai simplu este să folosim un sistem de purtare ergonomic, unde copilul își poate face în liniște și siguranță somnurile:

 • în cazul în care te aventurezi la o plimbare, copilul este protejat mult mai bine la pieptul tău decât într-un cărucior;
 • ai mâinile libere și te poți ocupa de alte activități în casă sau poate de cel de-al doilea copil;
 • cu siguranță îți va mulțumi și spatele tău pentru că spre deosebire de purtatul în brațe, un sistem ergonomic distribuie greutatea pe umerii, șoldurile și spatele purtătorului;
 • poți savura o baie lungă cât timp doarme cel mic în marsupiu la tăticul său sau bunica.

Babywearing și alăptarea

Specialiștii recomandă ca în primele 6 luni de viață ale copilului acesta să fie alăptat în poziția naturală (ținut culcat în brațe, întins sau orice altă metodă agreată de mamă și bebeluș). Iar dacă ne aflăm într-un loc aglomerat sau într-un mediu care nu ne permite alăptarea putem apela cu ușurință la un sistem ergonomic de purtare.

Iată și câteva moduri prin care purtarea bebelușilor sprijină alăptarea:

 • asigură contact direct prelungit, care eliberează prolactina și crește nivelul oxitocinei ducând astfel la creșterea lactației;
 • bebelușul este foarte aproape de sursa de hrană și va ajunge astfel să se hrănească mai des, la primele semne de foame;
 • crește încrederea mamei în capacitatea ei de a-și îngriji copilul;
 • bebelușul se simte în siguranță și va plânge mai puțin, reducând astfel nivelul de stres pentru mamă.

Beneficiile sistemelor de purtare în susținerea alăptării sunt confirmate și de știință.

Un studiu din 2010, coordonat de G. Gathwala, B. Sing și J. Singh, a analizat efectele îngrijirii de tip cangur (Kangaroo Mother Care – KMC) asupra nou-născuților. Așa cum sugerează numele, metoda cangur presupune contact direct prelungit între bebeluș și mamă sau persoanele care îl au în grijă. Un număr de 110 nou-născuți din secția de neonatologie au fost împărțiți în două grupe: unii au beneficiat de îngrijire cangur minim șase ore pe zi, iar ceilalți de îngrijire standard. Timp de trei luni, au fost monitorizate săptămânal greutatea, lungimea și circumferința capului. Toți cei trei indicatori au fost mai mari în grupul KMC, adică bebelușii s-au dezvoltat mai bine atunci când au fost ținuți mult timp în brațe.

Același studiu a relevat că apropierea fizică de bebeluș îmbunătățește rata alăptării. La trei luni de la naștere, procentul alăptării exclusive din grupul KMC era de 88%, comparativ cu 72% în grupul de control.

Contactul direct stimulează producția de oxitocină, “hormonul dragostei”, esențial în procesul de producere și eliberare a laptelui, alături de prolactină.

Wrapul elastic și wrapul țesut sunt sisteme perfecte pentru nou-născuți. Slingul este de asemenea o bună opțiune. SSC-urile sunt, în general, recomandate pentru bebelușii care au deja câteva luni de viață, dar găsiți numeroase modele care se potrivesc de la naștere.

În 2012, un grup de cercetători italieni au investigat dacă folosirea sistemelor de purtare în primele luni de viață ale copiilor contribuie la creșterea ratei de alăptare. Studiul s-a realizat asupra unui număr de 100 de mame, iar 69 dintre acestea au folosit un sistem cel puțin o oră pe zi. La două luni, nivelul de alăptare în cadrul acestui grup era de 72%, comparativ cu 51% în grupul de control. La cinci luni, procentele erau de 48%, respectiv 24% în rândul celor care nu au folosit sisteme de purtare.

Alăptarea în diferite sisteme de purtare

Wrapul elastic se folosește la nou-născuți și în primele luni de viață. Pentru că este vorba despre un bebeluș mic, este esențial să asigurăm susținerea căpșorului pe întreaga durată a procesului de alăptare.

 • bretelele se dau ușor la o parte, iar panoul în jos
 • coborâți ușor bebelușul în wrap, pe diagonală
 • dezveliți sânul și poziționați copilul (o bluză decoltată este extrem de utilă, dar se poate alăpta și ridicând bluza deasupra sânului)
 • materialul se aranjează pentru a asigura susținerea
 • la final, wrapul se ajustează în poziția inițială.

Într-un sling cu inele se poate alăpta cu ușurință un nou-născut și un bebeluș mai mare.

 • eliberați materialul pentru a putea schimba puțin poziția bebelușului
 • dezgoliți sânul și aduceți capul copilului în dreptul acestuia
 • în cazul nou-născuților, este necesar să ghidați atașarea și să-i susțineți capul
 • aranjați materialul astfel încât corpul bebelușului să fie susținut de sistem în timpul alăptării
 • la final, ajustați slingul în poziția inițială.

Un ghid video care v-ar putea fi de ajutor:

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Politica de confidențialitate şi politica modulelor cookie.

I Accept

SSC (soft structured carrier) are durata lungă de viață și poate fi folosit la alăptare atât cât doriți. Este extrem de ușor de ajustat:

 • centura unui SSC se poziționează de regulă pe talie, dar în timpul alăptării o puteți lăsa mai jos, pe șolduri, în special pentru copiii mai mari
 • cele mai multe SSC-uri au bretele de alăptare ajustabile (se reglează deasupra panoului) astfel că este suficient să eliberați bretelele până când copilul poate ajunge la sân
 • dacă nu există opțiunea sau nu este suficient, ajustați bretelele din punctul în care se poate realiza acest lucru
 • dacă aveți multe perechi de ochi curioși în jur, puteți folosi gluga atașată pentru a nu-l deranja pe copil la masă
 • la final, reglați sistemul în poziția dinainte de alăptare.

Iată un exemplu de alăptare în SSC:

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Politica de confidențialitate şi politica modulelor cookie.

I Accept

 

 

Sistemele de purtare ergonomice sunt extrem de utile în cazul refluxului. Pentru ameliorarea disconfortului, este recomandat ca bebelușii cu reflux gastroesofagian să stea cât mai mult în poziție verticală și să fie hrăniți astfel, pe cât posibil.

Și în cazul unui reflex de ejecție puternic al laptelui e indicat ca alăptarea să se facă într-o poziție verticală, așa cum se întâmplă în cazul alăptării în sistem.

Pentru informații la zi despre alăptare, din surse sigure, și pentru sfaturi avizate de la un consultant recunoscut internațional – IBCLC, te invit să urmărești paginile de facebook La pieptul mamei și Adina Popov IBCLC și să intri pe grupul de sprijin în alăptare La pieptul mamei. Totodată poți intra pe http://lapieptulmamei.com/wp/ unde găsești date actualizate, de specialitate care te vor ajuta să fii la curent cu informațiile de care ai atât de multă nevoie.

Alăptarea contează și oferă siguranță familiei. Asigură-te că ai alături un profesionist și aruncă o privire pe lista consultanților certificați în acest articol.

Dacă ai nevoie de ajutor în reglarea sistemului, găsești aici lista consultanților acreditați în babywearing din România. În Constanța, poți apela cu încredere la Cleopatra, iar la Navels îți stăm oricând la dispoziție cu informații, recomandări de sisteme de purtare ergonomice și consultanță atestată.

Totul va fi bine!

Distribuie: