Purtarea bebelușului și alăptarea funcționează de minune împreună. Ambele sunt procese firești, sănătoase, care contribuie la dezvoltarea armonioasă a bebelușului și la întărirea atașamentului dintre copil și părinte. În Săptămâna Mondială a Alăptării (1-7 august 2020), ne-am gândit să vă reamintim câteva dintre modurile prin care procesul de alăptare este susținut prin babywearing.

Mamele pot alăpta cu ușurință în public

Alăptarea este naturală și se produce oriunde și oricând bebelușul are nevoie de hrană sau confort. Lipsa educației în acest sens și rata mică a alăptării duc la reticență, atât în rândul mamelor care ar putea fi stânjenite să-și hrănească pruncul sub privirile altor persoane, cât și pentru celorlalți oameni, pentru care imaginea unei mame alăptând este încă ceva inedit.

Purtarea este de mare ajutor în acest caz. Alăptarea se face discret, iar sistemul creează o zonă de intimitate în public. Cu hainele potrivite (o bluză care să asigure acces facil la sân) și puțină practică în reglarea sistemului (instrucțiuni găsiți și în acest articol), veți încheia sesiunea de alăptare chiar înainte ca cineva să-și dea seama ce se întâmplă acolo.

Alăptarea devine dificilă atunci când bebelușul este extrem de înfometat. Cu atât mai mult în public, când ochii trecătorilor se îndreaptă aproape involuntar asupra unui copilul care plânge zgomotos. Specialiștii în alăptare recomandă hrănirea la sân la cerere, la primele semnale de foame. Iar apropierea dată de babywearing vă ajută să sesizați din timp aceste indicii. Alăptarea se poate face astfel de la primele semne, când bebelușul este încă relativ calm.

Hrana este mereu la îndemână

În sistem, copilul are acces constant la sursa de hrană. Asta înseamnă mai puțin efort pentru mamă, care nu este nevoită să se oprească din ce face, să schimbe poziții sau să caute locuri unde să se așeze pentru a alăpta. Poate hrăni copilul în mers, în drumeție, la cumpărături sau în timp ce bea o cafea la terasă. În cazul copiilor mai mari, alăptarea devine pe bază de autoservire, iar mama nu trebuie să facă altceva decât să ajusteze puțin sistemul de purtare.

Purtarea crește producția de lapte

Contactul piele pe piele este unul dintre cele mai puternice stimulente pentru producerea de oxitocină, hormon esențial în procesul de producție și eliberare a laptelui. Acest hormon al dragostei este responsabil și pentru starea de liniște și bucurie de care se bucură mamele atunci când alăptează. Și ce părinte nu are nevoie de astfel de momente la început de drum?

Cu ajutorul unui sistem de purtare care acoperă mai mult, precum un wrap țesut sau un wrap elastic, contactul piele pe piele este și mai ușor de realizat. Bebelușul poate purta doar un scutec, iar mama un sutien, dacă este nevoie. În rest, materialul acoperă suficient cât să nu scandalizați vecinii curioși.

Purtarea susține alăptarea prelungită

Un studiu din 2012 a concluzionat că purtarea bebelușilor în prima lună de viață crește rata de alăptare. Dintre cele o sută de mame participante, 69 au folosit un sistem cel puțin o oră pe zi. La două luni, nivelul de alăptare în cadrul acestui grup era de 72%, comparativ cu 51% în grupul de control. La cinci luni, procentele erau de 48%, respectiv 24% în rândul celor care nu au folosit sisteme de purtare.

Laptele matern este cea mai sănătoasă hrană pentru bebeluși

Organizația Mondială a Sănătății recomandă hrănirea copiilor la sân până la vârsta de doi ani, cel puțin. Pentru bebeluși, laptele matern reduce riscul de infecții, diaree și regurgitare, sindromul morții subite, obezitate, boli cardiovasculare în timpul vieții. Unele cercetări au analizat chiar legătura dintre alăptarea în primele șase luni de viață și leucemia infantilă.

Există suficiente motive și pentru mamă pentru a continua alăptarea cât de mult se poate. Femeile care alăptează au mai puține șanse să dezvolte cancer de sân, cancer ovarian, obezitate, boli cardiovasculare, osteoporoză.

Purtarea reduce simptomele refluxului gastroesofagian

Bebelușii cu reflux sunt, de regulă, mai agitați în timpul mesei și după ce mănâncă. Au nevoie să stea mai mult timp la verticală pentru a calma durerea. În sistemul de purtare, aceștia pot fi hrăniți într-o poziție confortabilă pentru ei. Apropierea de mamă îi calmează, astfel că sesiunea de alăptare se desfășoară mai ușor. În plus, contactul cu purtătorul reduce disconfortul din burtica celui mic.

Mituri uzuale despre alăptare

Oamenii sunt deranjați să vadă femei alăptând în public. În realitate, cele mai multe persoane nu dau mare importanță acestui lucru. Legile internaționale protejează mamele, care au dreptul să alăpteze în spațiile publice. Iar acolo unde există reticență, aceasta este dată de lipsa informațiilor privind importanța și naturalețea alăptării. Cu cât mai multe femei vor alăpta în public, cu atât mai normal va părea pentru toată lumea.

Unele mame nu produc suficient lapte. Aproape toate femeile pot, din punct de vedere fizic, să alăpteze. Alăptarea la cerere, frecventă și începută cât mai repede după naștere, crește șansele de reușită.

Formula este același lucru cu laptele matern. Formula pentru copii (lapte praf) provine în mare parte din lapte de vacă. Poate susține nevoile de creștere ale unui sugar care, din diferite motive, nu este alăptat. Dar conținutul de anticorpi, probiotice naturale și alte substanțe din laptele matern nu poate fi recreat în laborator.

Alăptarea este dureroasă. Alăptarea este procesul natural de hrănire a copilului și nu ar trebui să doară. Dacă există disconfort, înseamnă că atașarea nu este corectă. Poți găsi suport în grupurile specializate, la consultanți acreditați, la moașă sau alte cadre medicale.

Bebelușii nu mai au nevoie de lapte matern atunci când încep să mănânce hrană solidă. Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea exclusivă la sân în primele șase luni de viață și apoi în paralel cu solidele, până la cel puțin doi ani. Beneficiile alăptării, pentru copil și mamă deopotrivă, cresc proporțional cu durata procesului de alăptare.

Posibile probleme de alăptare în sistemul de purtare și soluții

Dacă bebelușul nu se poate atașa, te poți apleca puțin în față pentru ca cel mic să poată prinde mai ușor mamelonul.

În cazul mamelor cu sânii mari, alăptarea în sistem ar putea fi ceva mai dificilă. O păturică din muselină poziționată sub sân va face atașarea mai ușoară.

Dacă bebelușul alunecă în sistem sau stă prea degajat în timpul alăptării, atașează copilul la sân, iar apoi reglează bretelele sau materialul (în funcție de tipul de sistem). Ai grijă totuși să nu fie strâns prea tare și că cel mic se poate hrăni fără probleme.

Dacă te simți expusă, ajustează sistemul pentru a lăsa cât mai puțin la vedere. Când folosești un SSC, poți folosi gluga pentru a acoperi capul copilului. La un sling cu inele, partea superioară care vine pe umăr se poate așeza pentru a acoperi mai mult. La un wrap, cele două părți care susțin spatele copilului se pot ridica până la ceafa copilului.

Dacă întimpini oricare dintre aceste probleme sau altele, cel mai bine este să apelezi la un consultant în alăptare și la un consultant în babywearing. În Constanța, poți apela cu încredere la Adina Popov IBCLC și poți urmări pagina La pieptul mamei pentru informații din surse sigure. La Navels vei găsi sprijin în alegerea și reglarea oricărui tip de sistem de purtare.

 

Surse foto: www.oschaslings.com, Pixabay.com, Flick.com, Anda Oprea

Distribuie: