Canicula nu este un impediment pentru purtarea bebelușului. Cu sistemul potrivit, îmbrăcămintea adecvată și respectând recomandările de siguranță, vă puteți bucura și în timpul verii de numeroasele avantaje pe care le aduce babywearingul.

Natura a avut grijă ca bebelușul să fie protejat în brațele mamei în orice împrejurare. Contrar unor presupoziții, purtarea copilului nu duce la supraîncălzire, indiferent cât de cald ar fi afară. Corpul părintelui lucrează împreună cu cel al bebelușului, iar contactul direct al pielii reglează temperatura. Nu degeaba se recomandă, în caz de febră, ca bebelușul să fie ținut la piept fără haine. În plus, atunci când tu transpiri, copilul se răcorește.

Sisteme de purtare pentru vară

Cu atât mai mult în timpul verii, alege un sistem de purtare confecționat numai din fibre naturale. Bumbacul este ideal, iar unele modele conțin și in sau chiar mătase, pentru a fi mai răcoroase.

Sistemele de purtare care presupun un singur strat ar fi o alegere mai inspirată pentru vară. În cazul unui SSC lucrurile sunt simple. Trebuie doar să alegi materiale naturale, iar dacă este un wrap conversion, caută ceva cu densitate sub 280gsm.

Slingul este numai bun pentru vremea caniculară. Este lejer, nu acoperă mult și lasă libertate purtătorului.

Dacă folosești un wrap țesut, încearcă legături care să nu necesite foarte multe suprapuneri și care să nu te acopere nici pe tine prea tare. Avantajul wrapului este că se simte bine pe piele datorită specificului materialului.

Un wrap elastic, în schimb, ar putea crea disconfort, cu toate că materialul este mai subțire. Asta din cauza elasticității, care face ca sistemul să se lipească practic de voi.

Sistemele de tip mei tai sunt de obicei confecționate din material de wrap, cu panou asemenea unui SSC, dar cu legături în loc de catarame. De aceea pot fi folosite și în cazul bebelușilor mici de către părinți care caută simplitatea de utilizare a unui SSC și avantajele materialelor din care sunt făcute wrapurile țesute. Și pentru că au un singur strat, sunt perfecte pentru vară.

Dacă nu ai încercat până în acest moment un onbu (onbuhimo), acum e un prilej bun să vezi ce e cu el. Purtarea în spate se va simți mai lejer pentru amândoi. Zona de contact este mai mică, iar copilul nu stă atât de apropiat de purtător.

Unele branduri produc sisteme speciale de vară, din materiale aerisite, cu decupaje sau cu protecție UV. Ai cu siguranță de unde alege.

Îmbrăcăminte din fibre naturale

Îmbrăcămintea contează. Cu atât mai mult la 35 grade, când simți soarele direct pe piele, iar broboanele se transformă în râuri de sudoare. Este important ca și tu și cel mic să fiți îmbrăcați în concordanță cu vremea și neapărat cu fibre naturale. În cazul unui material sintetic, nu doar că veți resimți și mai tare disconfortul termic, dar ar putea chiar să apară iritații la nivelul pielii din cauza transpirației.

Lâna merinos este alegerea ideală pentru că reține apa și reglează temperatura corporală. Mai mult, oferă și protecție UV. Bambusul, mătasea și inul sunt, de asemenea, opțiuni foarte bune. Și îmbrăcămintea din bumbac este în regulă, atât în cazul copilului cât și al purtătorului.

Recunoaștem avantajele contactului piele pe piele dar, în timpul verii, acest contact ar putea deveni destul de… lipicios. Un material natural între tine și bebeluș va bloca transferul de umiditate și va crea senzația de răcoare. Poți alege un tricou până la baza gâtului sau, dacă sunteți amândoi îmbrăcați mai sumar, poți pune o muselină pe piept.

Less is more

Trebuie să iei în calcul că sistemul de purtare se va comporta ca un strat adițional, așa că evită să te îmbraci mai gros decât este cazul. Și trebuie reținut că, la temperaturi ridicate, transpirația este inevitabilă într-o mai mică sau mai mare măsură. Este posibil ca și tu și bebelușul să fiți uzi în zona de contact. Este perfect normal și se rezolvă instant cu un rând de haine uscate, pe care este bine să le ai la tine în caz de drum lung.

Indiferent ce sistem alegi, nu uita de:

Umbră pe cât posibil pentru purtător și bebeluș. Dacă nu există, folosește o umbrelă sau pălării cu bor larg, care să protejeze capul, fața și ceafa.

Evită orele critice, cu raze UV puternice.

Hidratare permanentă. Să ai întotdeauna apă la îndemână pentru tine și bebeluș. Unul dintre avantajele babywearing-ului în cazul copiilor alăptați este că se pot servi cu ușurință ori de câte ori le este sete.

Protecția solară este obligatorie. Chiar dacă o bună parte a copilului este ascunsă de sistem, mâinile și picioarele rămân expuse razelor UV.

Atunci când simți că v-ați încălzit prea tare, o pauză la umbră este binevenită. Scoți copilul din sistem cât să vă răcoriți amândoi, eventual schimbi hainele, dacă este cazul. O gură de apă și puteți continua plimbarea.

Surse foto: Navels, Isara, Little Frog

 

 

Distribuie: