Dispozitivele de transport orientate cu spatele la sensul de mers oferă cea mai sigură modalitate de transport pentru copii. Nu o spunem doar noi, destul de des chiar, dar și toate studiile de impact, cercetările și organizațiile mondiale care activează în domeniul siguranței transportului.

Dar pentru a asigura maximul de protecție și confort pentru pasager, scaunele auto trebuie utilizate în concordanță cu specificațiilor producătorului, urmărind limitele de vârstă, greutate și înălțime. Tranziția spre următorul tip de dispozitiv trebuie făcută la momentul potrivit. Ce înseamnă acest lucru?

 

Recomandări de bază

Siguranța pe primul loc

Indiferent că optați pentru rear-facing prelungit sau faceți trecerea către forward-facing la doi ani (ori mai devreme), este esențial ca dispozitivul ales să respecte toate cerințele de siguranță. Alegeți un producător avizat și, pe cât posibil, un model care să fi fost testat de principalele organizații din domeniu (Euro NCAP, ADAC, Plus Test).

Tranziția, la timpul potrivit

Trecerea la categoria următoare de scaun trebuie făcută atunci când copilul atinge limita de greutate și înălțime specificată de producător. Vârsta este orientativă, întrucât nivelul de dezvoltare a copiilor poate varia destul de mult. De exemplu, un bebeluș de șase luni poate avea dimensiunea unuia de un an și în acest caz scoica ar putea fi înlocuită mai devreme. Limitele producătorului se referă la condițiile în care a fost testat dispozitivul și trebuie respectate pentru a garanta maximum de protecție a micului pasager.

Pe de altă parte, un copil care ajunge la vârsta potrivită pentru realizarea tranziției dar care se încadrează încă în dimensiunile acceptate pentru un anumit dispozitiv poate călători în continuare, în siguranță, în același scaun. În cazul copiilor mai mari, vor putea spune ei înșiși dacă se simt confortabil sau au nevoie de un alt scaun auto.

Rear-facing până la doi ani

Recomandarea generală, la nivel mondial, este ca cei mici să călătorească într-un dispozitiv poziționat cu spatele la sensul de mers până la doi ani. Studiile au arătat că până la 24 de luni, copiii au cu 75% mai puține șanse de a fi suferi răni severe sau fatale dacă se află într-un scaun rear-facing decât într-unul forward-facing, în cazul unui accident. Teste de impact efectuate în Suedia au relevat că dispozitivele de transport rear-facing oferă un grad de protecție de 92%, în timp ce scaunele forward-facing reduc riscul de accidentare gravă a celor mici cu 60 de procente.

Acest lucru nu înseamnă însă că atunci când copilul sărbătorește cea de-a doua aniversare trebuie să cumpărați un scaun care se montează cu fața spre direcția de mers. Numeroase modele permit acest tip de montare chiar și până la șase ani.

Scaunele auto în legislația rutieră

Potrivit legislației din România, copiii în vârstă de până la 3 ani nu pot fi transportați în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranță. În plus, toți copiii cu înălțimea până la 135 cm trebuie transportați într-un dispozitiv de siguranță omologat (ECE R44/03, R44/04, UN R129) și potrivit dimensiunilor copilului:

Copiii cu o înălțime de până la 135 cm pot fi transportați în autovehicule echipate cu sisteme de siguranță pentru conducător și pasageri, denumite în continuare sisteme de siguranță, doar dacă sunt fixați sau prinși cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul. (ART 97 – alin 1, OUG 195/ 2002 cu modificările ulterioare)

 • Scaunele auto se montează pe locurile din spate, urmând instrucțiunile de instalare furnizate de producător.
 • Scaunele auto rear-facing pot fi instalate pe locul din față, doar dacă airbagul este dezactivat și dacă producătorul scaunului permite acest lucru.
 • Unele modele de scaune auto forward-facing pot fi instalate pe locul din față, doar dacă producătorul scaunului permite acest lucru.
 • Copiii între 3 și 12 ani trebuie să călătorească numai pe bancheta din spate, asigurați într-un dispozitiv corespunzător.
 • Pe scaunul pot călători copiii mai mari de 12 ani, cu o înălțime de 1,50 m.

Scaunele auto în funcție de vârstă și dimensiuni

Dispozitivele de transport pentru copii se grupează în 5 categorii:

 • Grupa 0: 0 – 10 kg sau de la naștere până la aproximativ 9/12 luni. În această categorie intră scoicile auto și scaunele care pot fi de obicei fixate și pe cadrul căruciorului.
 • Grupa 0+: 0 – 13 kg sau de la naștere la 12/15 luni. Aici se încadrează scaunele auto poziționate cu spatele la sensul de mers, unele modele pot fi fixate și pe cadrul căruciorului.
 • Grupa 1: 9 – 18 kg, pot fi folosite de la aproximativ șase luni până la 4 ani. În această categorie se regăsesc scaune poziționate rear-facing și forward-facing.
 • Grupa 2: 15 – 25 kg sau de 3 ani la 6 ani, cu aproximație. Există puține scaune dedicate în exclusivitate acestei grupe, majoritatea sunt pentru grupele 2/3 combinate.
 • Grupa 3: 22 – 36 kg, de la 6 la 12 ani, aproximativ. În această categorie intră scaunele înălțătoare (booster).

Există și scaune auto care se încadrează în mai multe categorii, combinate. Avantajul este de ordin financiar în primul rând. Astfel de modele sunt adaptabile și pot fi folosite pentru mai mult timp, fără să fie nevoie să le înlocuiți pe măsură ce copilul trece la categoria următoare. În plus, asigură un anumit grad de liniște și confort copiilor cărora nu le plac schimbările sau care nu sunt încântați de drumurile cu mașina.

 • Grupele 0+/1: 0 – 18 kg, de la naștere la aproximativ 4 ani. Un exemplu este Joie I-Spin 360°, un scaun pivotant care poate fi utilizat în poziția rear-facing de la naștere până la 105 cm. Un alt model este Axkid Modukid, un scaun auto i-Size care se adaptează la înălțimea și greutatea copilului, de asemenea rear-facing. Nuna NORR este recomandat pentru poziționarea rear-facing de la 40 cm la 105 cm și este aprobat de testul Suedez PLUS. Scaunul auto DUALFIX M i-SIZE de la Britax-Romer poate fi poziționat atât cu spatele la direcția de mers cât și cu fața.
 • Grupele 0/1/2: 0 – 25 kg, de la naștere la aproximativ 6 ani. O opțiune din această categorie este Joie i-size i-Spin Grow este conceput astfel incat sa reziste de-a lungul timpului si sa evolueze deodata cu micutul tau. Pe masura ce copilasul creste, scaunul o sa il tina in siguranta gratie sistemului i-Size, care a fost supus celor mai avansate teste de coliziune. Scaunul poate fi folosit de la 40 cm (nastere) pana la 125 cm (aproximativ 7 ani). Pentru grupa 0+/1 se poate monta rear-facing. Pentru grupa 1 poate fi instalat cu fața spre sensul de mers, iar pentru grupa 2, centurile se depozitează într-un compartiment special.
 • Grupele 1/2: 9 – 25 kg, de la aproximativ 9 luni la 6 ani. Astfel de scaune permit călătoria cu spatele la sensul de mers extinsă sau au opțiunea de convertire a sensului de mers. Axkid Move este o variantă sigură și compactă de transport pentru copii, a trecut testul Suedez Plus și a primit numeroase premii. Și MAX-WAY PLUS de la Britax-Romer a obținut în 2018 rezultate bune la testul Suedez Plus. Axkid Rekid se montează rear-facing și oferă numeroase opțiune de ajustare pentru o călătorie confortabilă.
 • Grupele 1/2/3: 9 – 36 kg, ceea ce înseamnă cu aproximație de la 9 luni la 12 ani. Categoria aceasta include modele care se pot instala cu ISOFIX sau cu centura autoturismului. Două exemple ar fi este scaunul auto ADVANSAFIX M i-Size și Evolva 123 SL SICT, ambele fabricate de Britax Romer, care asigură flexibilitate și protecție pentru toate vârstele datorită caracteristicilor avansate de siguranță. Sau puteti opta pentru Nuna TRES LX  ce urmareste tranzitia micutului tau de la nastere pana la adolescenta. Scaunul ofera protectie i-Size, pentru ca cel mic sa fie in siguranta constant. Potrivit pentru grupele de varsta 0+/1/2/3, scaunul il va tine pe cel mic in siguranta de la nastere pana la varsta de 12 ani. Caracteristicile sale il fac indispensabil pentru orice familie: protectie detasabila la impact lateral, tetiera ajustabila, largirea suprafetei pentru umar si extinderea hamului. Scaunul este inteligent, confortabil si sigur!
 • Grupele 2/3: 15 – 36 kg, de la 4 la 12 ani. În acest caz, copilul este asigurat doar cu centura de siguranță a autoturismului. Este vorba despre scaunele auto înălțătoare, precum Axkid Bigkid 2 care se extinde pe lățime și înălțime pentru o poziție sigură și confortabilă.

Scoică, scaun auto, scaun înălțător

Scoica auto este de obicei primul dispozitiv în care călătorește bebelușul. Este mai mică decât un scaun auto care poate fi folosit de la naștere și proiectată pentru a flanca perfect corpului unui nou-născut. Mulți părinți preferă această opțiune și pentru că poate fi folosită în afara mașinii, ca mijloc de transport sau chiar ca loc de stat sau de dormit pentru bebeluș. În cazul în care cumpărați și un cărucior compatibil, scoica poate fi montată pe cadru făcând astfel plimbările mai ușoare.

Scoica auto se montează cu spatele la sensul de mers și poate fi poziționată pe bancheta din spate sau pe scaunul din dreapta față, în anumite condiții: dacă producătorul specifică acest lucru, dacă airbagul este dezafectat și dacă legislația o permite. În România, copiii pot fi transportați pe locul din față dar este bine să verificați atunci când mergeți în vacanță în alte țări.

Dezavantajul este că scoica auto va trebui schimbată la un moment dat. De regulă, acest lucru se întâmplă în jurul vârstei de un an sau chiar mai devreme, dacă micul Prâslea atinge limitele de greutate și înălțime.

Scaunele auto permit transportul copiilor de la naștere până când aceștia devin suficient de mari încât să poată folosi doar centura de siguranță a mașinii. Nu există o limită clară și, în principiu, atât timp cât copilul se simte confortabil nu este nevoie să renunțați la dispozitiv. Există o multitudine de modele versatile, care se adaptează ritmului de creștere, de la câteva luni la câțiva ani.

Scaunul înălțător poate fi folosit de la 4 ani până la 12 ani/135 cm. Dacă trecerea se face la pragul minim înseamnă că acest dispozitiv va fi cel mai îndelung utilizat de către copil. Înainte de face trecerea însă, recomandăm să urmăriți cel puțin îndeplinirea acestor criterii:

 • Copilul ar trebui să aibă minim patru ani.
 • Copilul trebuie să fi atins cerințele minime de greutate și înălțime (15 kg după ECE 44 și 100 cm după UN R129).
 • Copilul ar trebui să aibă suficientă răbdare și înțelegere pentru a sta liniștit în scaunul înălțător. Întrucât acesta nu este prevăzut cu propriul sistem de prindere, asigurarea se face cu centura de siguranță a mașinii, care poate fi îndepărtată cu ușurință de către pasager. În plus, permite multă libertate de mișcare, iar în cazul unui copil care nu stă în poziția corectă acest lucru înseamnă că scaunul nu mai asigură protecția necesară.

Fiecare trecere la categoria următoare (de la rear-facing la forward-facing, de la scaun auto la scaun înălțător sau booster, de la booster la banchetă) înseamnă o diminuare a gradului de siguranță. Vă recomandăm să amânați pe cât posibil aceste treceri, dar respectând întotdeauna legislația, cerințele producătorului și specificațiile autoturismului.

Aici găsiți gama completă de scaune auto.

Dacă aveți nevoie de informații sau consultanță pentru alegerea dispozitivului potrivit, ne puteți contacta oricând folosind datele de pe site.

Dacă nu sunteți siguri ce scaun s-ar potrivi cel mai bine pentru familia voastră, vă așteptăm în Constanța, pe Bd. Mamaia 281C și găsim împreună soluția optimă. De asemenea, ne puteți contacta folosind datele de pe site.

Sunt Anda și îmi doresc ca toți copiii să fie protejați, în brațele părinților și dincolo de ele. Sunt expert certificat în transportul în siguranță al copiilor acreditat de IOSH (Institution of Occupational Safety and Health), o organizație mondială cu tradiție care asigură instruirea în domeniul siguranței și sănătății ocupaționale. Sunt, de asemenea, consultant în babywearing acreditat de Școala de Babywearing Die Trageschule din Dresden, rețeaua globală a specialiștilor din această sferă de activitate.

Dacă doriți o consultație online aici găsiți mai multe informații.

Surse foto: Britax Romer, Axkid, allegropediatrics.com, babywise.life
Distribuie: