Atunci când pielea noastră este expusă la soare, corpul produce vitamina D, care ne ajută să absorbim calciul necesar pentru oase puternice și sănătoase. Soarele ne invită la joacă, la plajă, la drumeții și la cât mai multe activități în aer liber. Iar multora dintre noi ne oferă, pur și simplu, o stare de bine.

Însă toate aceste beneficii vin la pachet cu o serie de riscuri, valabile pentru orice vârstă și în special pentru cei mici. Pielea copiilor este mai vulnerabilă la posibilele efecte nocive ale razelor, iar expunerea trebuie făcută cu măsură și cu protecție corespunzătoare. Cu îmbrăcămintea și accesoriile potrivite, vara aceasta va fi plină de aventuri sub soare lipsite de griji.

Cum se produc arsurile solare

O parte din lumina radiată de soare spre pământ constă în raze ultraviolete invizibile. Razele intră în reacție cu melanina, un pigment prezent în mod natural în organism, cel care dă de altfel și culoarea pielii. Atunci când expunerea la razele UV este mai puternică decât gradul pe protecție pe care îl poate oferi melanina, apar arsurile. De aceea, persoanele cu tenul foarte deschis la culoare prezintă un risc ridicat de arsuri. Iar credința populară potrivit căreia nu te poți arde dacă ești deja bronzat este eronată, deoarece bronzul atât de vânat de adulți nu este altceva decât un semn că pielea a fost afectată.

Intensitatea razelor depinde pe perioada anului, de latitudinea și altitudinea la care vă aflați. Razele sunt mai puternice vara, în apropierea ecuatorului, dar și la altitudini înalte, unde aerul este rarefiat. Chiar și în timpul iernii, razele UV se reflectă în apă și zăpadă, crescând riscul de arsuri. Indiferent unde mergeți în această vară, să luați cu voi protecție potrivită.

Și ochii pot fi lezați de soarele puternic. La fel ca pielea, corneea (membrana exterioară a ochiului) poate suferi arsuri. Iar expunerea prelungită ar putea cauza, în timp, cataractă.

Bebelușii au pielea mai subțire și o cantitate redusă de melanină, astfel că poate fi lezată mai ușor. În cazul copiilor sub șase luni, expunerea directă la soare trebuie evitată pe cât posibil. Dacă o astfel de situație nu poate fi totuși ocolită, alegeți îmbrăcăminte și accesorii care să acopere cât mai mult din corpul celor mici: haine lungi din lână merinos, pălării sau șepci cu borul larg care să creeze umbră pe față. Zonele rămase expuse pot fi protejate cu o cremă potrivită vârstei, dar specialiștii spun că aceasta ar trebui testată mai întâi și folosită doar ocazional. La vârste mici, există riscul apariției alergiilor cutanate.

Protecție de bază

Evită orele arzătoare

Recomandarea principală este evitarea expunerii în intervalul în care soarele este cel mai puternic, în general între 10 – 16 (sau 11 – 17) în emisfera nordică. Multe arsuri ale pielii se produc în cadrul unor activități obișnuite. Astfel că, deși majoritatea evită aceste ore pentru a merge la plajă, există șanse să fiți angrenați în alte acțiuni în aer liber. Nu uitați că razele ultraviolete acționează și în zilele înnorate și răcoroase, iar soarele invizibil poate cauza și el arsuri.

Dacă vă prinde miezul zilei afară, încercați să stați pe cât posibil la umbră.

Cât mai multă acoperire

Una dintre cele mai bune metode de protecție este să acoperim pielea. Atunci când situația o permite, alegeți îmbrăcăminte cu mânecă lungă, pantaloni sau fuste lungi. Hainele ude oferă mai puțină protecție decât cele uscate, iar îmbrăcămintea închisă la culoare blochează razele ultraviolete într-o mod mai eficient decât cea în culori deschise. Există și articole cu destinație specială și factor de protecție UV, cum ar fi de exemplu accesoriile de plajă pentru copii.

Fibrele potrivite

Lâna asigură protecție naturală împotriva razelor ultraviolete. Chiar și atunci când nu este tratată deloc, poate absorbi radiații din întregul spectru UV. În funcție de densitatea materialului și procesul de tratare/ prelucrare/ colorare, îmbrăcămintea din lână oferă un grad de protecție de la 20 la 50. În plus, lâna merinos reglează temperatura corpului și este extrem de moale și aerisită, astfel că puteți alege haine lungi pentru copiii chiar și în plină vară.

Poliesterul are cel mai mare SPF (sun protection factor – factor de protecție solară) integrat. Dar nu are ce să caute pe pielea sensibilă a copiilor. Este urmat de lână, poliamidă și mătase. Bumbacul, viscoza și inul au cel mai mic factor.

Pălării multifuncționale

Cele mai eficiente pentru copii sunt pălăriile cu bor larg, care acoperă nu doar capul, dar și gâtul și urechile, zone puternic expuse razelor. La anumite modele, partea din spate se detașează. În cazul în care copilul are tendința de a trage de pălărie, alegeți un produs reglabil, care să se așeze bine pe cap și eventual cu șnur.

Ca fibre, sunt recomandate lâna merinos sau combinațiile de bumbac și in, care au ca rezultat un material suficient de moale încât să nu deranjeze dar care  asigură în același timp protecția necesară.

Ochelari în miniatură

Purtatul ochelarilor poate fi o provocare pentru bebeluși și copii mici, dar este necesar pentru protejarea ochilor. Ochelarii trebuie să asigure protecție maximă sau cât mai mare împotriva razelor ultraviolete (UVA, UVB, UVC) și să aibă lentilele suficient de mari pentru a acoperi tot câmpul vizual. Este recomandat să alegeți ochelari concepuți special pentru copii (cum sunt, de exemplu, ochelarii Kocotree sau Babiators), care sunt adaptați cerințelor specifice pentru această etapă.

Cremă solară pentru toate vârstele

Academia Americană de Dermatologie recomandă ca toți copiii, indiferent de pigmentul pielii, să folosească o cremă de protecție cu factor SPF de minim 30 cu spectru larg de acoperire.

Crema ar trebui aplicată cu cel puțin 20 de minute înainte de a ieși la soare și reaplicată la fiecare două ore sau atunci când este nevoie. De exemplu, dacă mergeți la plajă sau la piscină, ar trebui să reaplicați loțiunea de fiecare dată când copilul iese din apă.

Și rețineți că aceste creme filtrează razele UV, dar nu le blochează complet. Așa că, în intervalele fierbinți, cel mai bine este să vă retrageți la umbră.

Pentru bebelușii sub șase luni, crema solară ar trebui evitată. Chiar și produsele concepute special pentru cei mici pot produce alergii. Specialiștii spun să o folosim doar atunci când este neapărat nevoie. Alegeți, în schimb, îmbrăcăminte din fibre potrivite și accesorii care să le ofere maximul de protecție.

Anumite medicamente cresc gradul de sensibilitate a pielii față de razele UV. Dacă cel mic urmează un tratament, este recomandat să verificați prospectul sau să întrebați medicul ori farmacistul.

Toate aceste recomandări ar trebui urmate de întreaga familie. Prin exemplu, copilul învață de la vârste mici despre importanța protecției solare și va aplica singur aceste măsuri atunci când nu veți fi lângă el.

Surse foto: Engel, Pixabay
Distribuie: