Un sistem de purtare ergonomic este acum mană cerească pentru părinți. Într-o competiție cu un cărucior, ar câștiga detașat în aceste zile, când cei mai mulți dintre noi ne petrecem tot timpul în casă. Este loc de adormit, de hrănit, de liniștit, jucat și plimbat. Ajutor prețios la treburile casnice, permițându-ne să ne mișcăm liber cu un copil care altfel nu ne-ar fi lăsat să facem prea multe.

În condiții obișnuite însă, are și căruciorul o mulțime de avantaje. Depinde de stilul de viață al fiecărei familii, de așteptările părinților, dar și de preferințele bebelușilor. În cazul nostru, investiția într-un cărucior deloc ieftin a fost aproape o risipă (brand recunoscut, siguranță, materiale de calitate, toate s-au reflectat în preț). Spun aproape pentru că al nostru copil nu s-a lăsat transportat în cărucior fără scandal, astfel că am renunțat la un moment dat să mai încercăm, dar am făcut produsul cadou, iar noii proprietari s-au bucurat din plin de el.

Cu sistemul de purtare a fost o poveste mult mai fericită, care continuă după mai bine de doi ani. Fără el nu am fi putut ieși la plimbare, la cumpărături sau oriunde altundeva a fost nevoie.

Primele luni de viață

Bebelușii au nevoie de contact fizic, iar un sistem de purtare ergonomic le asigură apropierea de părinți. Tranziția spre viața extrauterină este mai ușoară și pentru bebeluș și pentru mamă. Nou-născutul aude bătăile inimii pe care le-a auzit și în burtă, primește căldură și protecție. Pentru mamă, contactul direct stimulează producția de oxitocină, hormon esențial pentru producerea și eliberarea laptelui. Ea devine mai alertă la nevoile celui mic, iar timpul de reacție este redus considerabil, astfel că și plânsetele lui se vor diminua.

Numeroase studii au confirmat că bebelușii purtați se dezvoltă optim, din punct de vedere fizic, mental și emoțional. Datorită poziției verticale, nou-născuții experimentează un grad redus de disconfort în caz de reflux sau crampe. Purtarea poate contribui și la reducerea ratei de displazie de șold la copii și a plagiocefaliei poziționale (sindromul capului turtit). Despre toate aceste cercetări puteți citi pe larg într-un alt articol de pe blog.

Căruciorul, pe de altă parte, îi asigură bebelușului poziția orizontală pe care medicii o recomandă în primele luni de viață. Într-un landou calitativ, nou-născutul poate sta cu spatele drept și are suficient spațiu pentru mișcările pe care le poate face în această etapă. În plus, copertina îl protejează de soare, vânt, precipitații și priviri curioase. Cu o plasă de insecte, vă puteți plimba în liniște în serile de primăvară și vară, când gâzele au ceva mai multă activitate.

De la bebeluș la toddler

După ce trece de etapa de nou-născut, copilul poate fi purtat în siguranță în orice SSC  (soft structured carrier). Un astfel de sistem ar putea converti și părinții mai temători sau “nepricepuți”, care nu s-au încumetat să-l poarte până acum. Este ușor de folosit, disponibil într-o mulțime de culori și printuri. Potrivit și pentru tații cărora nu le-a surâs ideea de a ieși îmbrăcați în “cârpe”.

Bebelușul beneficiază în continuare de apropierea de părinți și în plus, poate vedea lumea de la înălțime, într-o perioadă în care curiozitatea este în floare. Atunci când mușchii spatelui și ai gâtului sunt suficient de puternici, copilul poate fi purtat în spate. Iar de aici perspectiva este și mai generoasă!

La un moment dat, indiferent ce sistem am avea, înălțimea și greutatea copilului se simt. În special pe distanțe lungi, 20 de kilograme în plus nu pot trece neobservate de corpul purtătorului.

Pe de altă parte, pe măsură ce copilul crește, suntem nevoiți să îl lăsăm din sistem, tocmai pentru că devine mai greu, și astfel îl încurajăm să meargă și să alerge mai mult singur.

Bebelușii care pot sta în fund se vor bucura de perspectiva pe o oferă căruciorul. Pot observa destul de bine mediul înconjurător și se pot juca cu diferite obiecte pe care le oferă părintele. La drum, căruciorul poate folosi și ca loc de servit masa.

La plimbare

Un sistem complet de transport (care conține și scaun auto și landou) ușurează tranziția de la cărucior la mașină. Se poate scoate de pe bază și se montează direct în autoturism, fără să fie nevoie să luați bebelușul de acolo. Acest lucru este util atunci când doarme sau dacă celui mic nu-i place să fie urcat în mașină. Dar presupune, evident, să aveți o mașină. Chiar și pliat, un cărucior este voluminos și ar fi dificil să-l cărați în casă și din casă la fiecare plimbare.

Plimbările cu mijloacele de transport în comun pot fi complicate cu un cărucior. Nu toate autobuzele au rampă, ori sunt atât de aglomerate încât nu găsiți loc pentru cărucior. Nici pe jos nu este mai ușor dacă ne uităm la trotuarele noastre…

Un sistem de purtare ergonomic rezolvă aceste probleme. Vă urcați ușor în autobuz sau în metrou, puteți să deschideți uși, puteți urca pe scări și vă plimbați pe oriunde cu bebelușul.

În bagajul de vacanță

Un sistem de purtare ocupă, evident, muuuult mai puțin loc decât un cărucior. Încape lejer în orice bagaj. În aeroport, v-ar fi ușor să vă deplasați, să pregătiți documentele și să duceți geamantanul atunci când bebelușul este în sistem. Din punctul meu de vedere, este alegerea perfectă pentru vacanță. Cu atât mai mult dacă plecați la munte sau într-o zonă pitorească, unde căruciorul nu ar face față.

Părinții copiilor mai mari ar putea înclina spre cărucior. Dacă se prevăd plimbări lungi iar terenul permite, căruciorul i-ar putea scuti de durerile de spate. La cele mai multe companii aeriene nu se plătește taxă pentru cărucior. Îl predați însoțitorilor de bord la îmbarcare și îl recuperați la destinație.

Dacă mergeți într-un loc călduros, căruciorul previn riscul de supraîncălzire. Într-un sistem de purtare, copilul stă lipit de părinte și preia din căldura lui, în plus față de temperatura exterioară.

Dacă bebelușului îi place în cărucior, recomandarea ar fi să luați la drum ambele mijloace de transport.

Pe scurt

Sistem de purtare

Pro:

 • Garantează apropierea fizică și emoțională a bebelușului de părinți
 • Contribuie la dezvoltarea optimă a bebelușului
 • Încurajează alăptarea, se poate alăpta discret în sistem
 • Oferă mobilitate în spații aglomerate
 • Perfect pentru drumeții, zone inaccesibile pentru cărucior
 • Cost redus (comparativ cu un cărucior)
 • Ocupă puțin loc, este ușor de transportat

Contra:

 • Nu este recomandat persoanelor cu probleme de spate
 • Dacă nu este folosit corect, creează disconfort și în timp poate duce la probleme la spate, umeri, mijloc
 • Purtarea în tandem este posibilă, dar nu e pentru toată lumea
 • Bebelușii vin la pachet cu scutece, șervețele și alte accesorii și chiar dacă aveți mâinile libere, va deveni incomod să cărați toate lucrurile astea

Cărucior

Pro:

 • Nu presupune prea mult efort fizic
 • Copilul stă confortabil, poate dormi într-o poziție sănătoasă
 • Pot fi transportați mai mulți copii (la anumite modele)
 • Majoritatea cărucioarelor au spațiu de depozitare, perfect pentru accesoriile bebelușului, dar și pentru cumpărături
 • Este potrivit plimbărilor lungi, nu solicită părintele sau copilul
 • Întreținut corespunzător, are viață lungă

Contra:

 • Se descurcă bine pe suprafețe plane, dar pe teren neregulat poate fi incomod atât pentru copil cât și pentru părinte
 • Dificil de folosit în mijloacele de transport public
 • Poate fi incomod de manevrat în spații aglomerate
 • Voluminos, chiar greu
 • Nu poate fi folosit dacă mergeți pe munte, de exemplu, sau în alte zone cu acces dificil
 • Ocupă spațiu când este depozitat
 • Preț destul de mare

La Navels găsiți sisteme de purtare care să vă facă viața mai ușoară în această perioadă. Pentru plimbările lungi care vor urma, puteți alege dintr-o mulțime de modele de cărucioare. Iar pentru informații, ne puteți contacta oricând folosind datele de pe site.

Sursă foto: pixabay.com
Distribuie: