Orice părinte purtăreț va spune că sistemul le-a făcut viața mai ușoară. În perioada colicilor, a erupțiilor dentare, a bolilor, a achizițiilor și a regreselor. Că cel mic a fost astfel mai liniștit sau a adormit mai ușor. Că activitățile cotidiene au fost mai ușor de gestionat și că plimbările au fost mai frumoase.

Iar știința confirmă ceea ce părinții știu intuitiv: purtarea bebelușului are o mulțime de beneficii!

Bebelușii purtați plâng mai puțin

Una dintre primele cercetări privind conexiunea dintre purtarea bebelușilor și plânsul acestora a fost realizată în 1986 de către Urs A. Hunziker și Ronald G. Barr. Urmărind evoluția unui grup de 99 de perechi mamă-bebeluș, coordonatorii studiului au descoperit că în punctul culminant al agitației (considerat a fi în jurul vârstei de șase săptămâni), copiii purtați au plâns cu 43% mai puțin în timpul zilei (1.23 ore vs. 2.16 ore) și cu 51% în timpul serii (0.63 ore vs. 1.28 ore). Diferențe semnificative au fost sesizate și la vârsta de 4, 8 și 12 săptămâni. Cei doi medici au concluzionat că purtarea copiilor în primele luni de viață schimbă tiparele de plâns, iar reprizele devin mai scurte și mai rare. Contactul direct face ca mamele să devină mai alerte la nevoile celui mic și să reducă timpul de reacție, îmbunătățind astfel interacțiunea dintre cei doi. Studiul menționează și ameliorarea colicilor în acest interval de timp.

O cercetare coordonată de G. Esposito și publicată în 2013 analizează modul în care reacționează corpul bebelușilor (sub vârsta de șase luni, în acest caz) la mișcările mamei. Studiul a descoperit că bebelușii plimbați în brațe de mame au încetat mișcările involuntare și au înregistrat o descreștere a ritmului cardiac. Calmarea copilului se produce ca efect direct al purtării maternale, prin activarea unui set de reacții motorii și cardiace, componente fundamentale ale interacțiunii dintre mamă și bebeluș. Rezultatele au atestat astfel că un copil purtat plânge mai puțin și are o stare generală mai bună.

Copiii se dezvoltă optim

Observațiile lui Jean Liedloff asupra relațiilor din interiorul triburilor amazoniene, transpuse în cartea Conceptul Continuum, subliniază din nou importanța contactului direct din primii ani de viață. Potrivit autoarei, pentru o dezvoltare optimă, din punct de vedere fizic, mental și emoțional, copiii au nevoie să fie ținuți în brațe. Dacă vi se pare extenuant să faceți acest lucru câteva ore pe zi, un sistem de purtare este opțiunea ideală. Copilul se va bucura de apropierea de părinte, iar voi veți avea mâinile libere pentru a realiza activitățile cotidiene.

Un studiu din 2010, coordonat de G. Gathwala, B. Sing și J. Singh, a analizat efectele îngrijirii de tip cangur (Kangaroo Mother Care – KMC) asupra nou-născuților. Așa cum sugerează numele, metoda cangur presupune contact direct prelungit între bebeluș și mamă sau persoanele care îl au în grijă. Un număr de 110 nou-născuți din secția de neonatologie au fost împărțiți în două grupe: unii au beneficiat de îngrijire cangur minim șase ore pe zi, iar ceilalți de îngrijire standard. Timp de trei luni, au fost monitorizate săptămânal greutatea, lungimea și circumferința capului. Toți cei trei indicatori au fost mai mari în grupul KMC, adică bebelușii s-au dezvoltat mai bine atunci când au fost ținuți mult timp în brațe.

Wrapul elastic și wrapul țesut sunt sisteme perfecte pentru nou-născuți. Slingul este de asemenea o bună opțiune. SSC-urile sunt, în general, recomandate pentru bebelușii care au deja câteva luni de viață, dar găsiți numeroase modele care se potrivesc de la naștere.

Un articol științific publicat în 2015 arată că purtarea bebelușilor în spate (back carry) poate reduce rata displaziei de șold la copii.

Purtarea copiilor într-un sistem poate fi, de asemenea, o soluție pentru reducerea plagiocefaliei poziționale (sindromul capului turtit). Un studiu publicat în 2013 în Jurnalul Academiei Americane de Pediatrie arăta că 46.6% dintre bebelușii cu vârsta între 7 și 12 săptămâni din America de Nord au o formă de plagiocefalie. Acest lucru se datorează și utilizării prelungite a dispozitivelor care mențin copiii în poziție statică, orizontală.

Alăptarea este mai ușoară

Același studiu din 2010, menționat mai devreme, a relevat că apropierea fizică de bebeluș îmbunătățește rata alăptării. La trei luni de la naștere, procentul alăptării exclusive din grupul KMC era de 88%, comparativ cu 72% în grupul de control.

Contactul direct stimulează producția de oxitocină, “hormonul dragostei”, esențial în procesul de producere și eliberare a laptelui, alături de prolactină.

În 2012, un grup de cercetători italieni au investigat dacă folosirea sistemelor de purtare în primele luni de viață ale copiilor contribuie la creșterea ratei de alăptare. Studiul s-a realizat asupra unui număr de 100 de mame, iar 69 dintre acestea au folosit un sistem cel puțin o oră pe zi. La două luni, nivelul de alăptare în cadrul acestui grup era de 72%, comparativ cu 51% în grupul de control. La cinci luni, procentele erau de 48%, respectiv 24% în rândul celor care nu au folosit sisteme de purtare.

Atașament puternic

În 1990, E. Anisfeld, V. Casper, M. Nozyce și N. Cunningham au publicat rezultatele unui studiu experimental privind utilizarea sistemelor de purtare. Aceștia au concluzionat că mamele care își poartă bebelușii dezvoltă relații de atașament mai puternice. La rândul lor, copiii se bucură de un atașament securizant cu părinții.

Dacă nu v-am convins, vă așteptăm în magazinul Navels din Constanța, Bd. Mamaia 281 C, să mai povestim despre babywearing. Până atunci, puteți vedea și on-line oferta noastră de sisteme de purtare.

Sursă foto: flickr.com
Distribuie: