Utilizate corect, sistemele de purtare pot acoperi o bună parte din nevoile bebelușilor și ale părinților. Ne fac viața mai ușoară și mai frumoasă.

Pot fi folosite de la nașterea copilului până când alegeți împreună cu cel mic să încheiați această etapă. Însă nu toate sistemele sunt recomandate întregului parcurs de babywearing. Unele sunt potrivite nou-născuților, în timp ce altele pot susține fără probleme un preșcolar. Unele sunt croite pentru a asigura apropierea de părinte, iar altele permit mai multă libertate copiilor curioși.

Cele mai bune sisteme de purtare pentru nou-născuți

Cel mai bun sistem de purtare este cel în care atât purtătorul cât și bebelușul se simt cel mai bine, iar asta se aplică în toate etapele de purtare. Ca recomandare generală însă, în primele luni de viață ale copilului sunt indicate sistemele de tip “cârpă”: wrap elastic, wrap țesut, sling.

Wrapul elastic este perfect pentru nou-născuți. Permite așezarea bebelușului într-o poziție naturală și asigură contactul de care acesta are nevoie în special în prima etapă a vieții. Poate fi utilizat și pentru prematuri, care au nevoie, poate mai mult decât copiii născuți la termen, de apropiere fizică. Datorită elasticității, materialul acoperă perfect micul trup, fără a deranja.

Odată legat, wrapul elastic poate rămâne așa toată ziua. Bebelușul poate fi așezat și scos ori de câte ori este nevoie, pentru a fi schimbat sau hrănit. Se poate alăpta în wrap elastic.

Wrapul elastic are, însă, durată limitată de utilizare. Poate duce până la 15 kg, conform testelor producătorilor, dar în realitate greutatea bebelușului se resimte puternic mult mai devreme. Devine incomod după 6-9 luni, în funcție de ritmul de creștere a copilului.

Wrapul țesut permite o mulțime de legături pentru purtarea în față, în spate și pe șold, iar greutatea copilului se distribuie diferit în funcție de modul de purtare. Pentru nou-născuți, se pot folosi legăturile front cross carry cu piciorușele afară, poppin’s front carry sau robin’s hip carry.

Front cross carry (legătura încrucișată în față) este relativ simplu de realizat chiar și pentru un începător. Un avantaj este faptul că se poate face fără copil, pe care îl așezi ulterior. Se poate alăpta în această poziție.

Mulți părinți fug de wrapul țesut, mai ales la început de babywearing, dar odată testat, creează dependență. Cu puțin ajutor specializat, îndemânare și exercițiu, va deveni foarte ușor de folosit.

În sling, nou-născuții ar trebui să aibă mâinile sus, aproape de față. Studiile au arătat că neacoperirea mâinilor (cu mănuși, de exemplu, sau alte articole) contribuie la dezvoltarea creierului. Este bine ca genunchii să fie ușor ridicați, poziționați spre abdomenul purtătorului, ca o broscuță. S-a observat că atunci când sunt așezați pe spate, bebelușii au tendința de a trage genunchii spre ei, deoarece această poziție relaxează mușchii spatelui.

Atunci când este purtat în față, capul bebelușului ar trebui să se afle sub bărbia voastră, poziționat spre voi. Este un mit faptul că cei mici învață mai mult atunci când privesc spre lume. Studiul facial, pe care îl realizează asemenea unor savanți încă din primele luni de viață, precum și interacțiunea cu purtătorul, contribuie enorm la dezvoltarea copiilor.

Mei tai sau wrap tai sunt combinații între wrapul teșut și SSC. Mai ușor de legat decât primul, mai maleabil decât cel din urmă. Deoarece panoul este realizat din material de wrap, unele modele permit utilizarea din prima lună de viață.

Există și modele de SSC care permit purtarea nou-născutului, unele cu insert, altele realizate din wrap țesut moale, care să se așeze confortabil pe spatele micuțului.

Indiferent ce sistem alegi, este recomandat să porți bebelușul doar în față pentru început. Pe măsură ce crește și își poate susține singur capul și gâtul, vor fi permise și purtările în spate.

Tot mai curios

După șase luni, sau chiar mai devreme, mulți părinți fac trecerea spre SSC. La această vârstă, bebelușii nu mai dorm la fel de mult și le place să privească în jur. În plus, mușchii se întăresc, iar postura lor se schimbă. Centura și bretelele buretate ale SSC-ului fac purtarea unui bebe dolofan mai ușor de suportat. Materialul ceva mai dens folosit de regulă la SSC nu se lasă la drumuri lungi cum s-ar întâmpla în cazul unui wrap elastic.

Slingul rămâne o opțiune și în această etapă de creștere. Vei începe să resimți kilogramele bebelușului, dar nu atât de tare încât să renunți la sistem. Pentru că greutatea este suportată de un singur umăr, va trebui să alternezi pozițiile pentru a diminua disconfortul. Mai ales în perioada în care cel mic începe să meargă și vrea sus, jos, sus, jos, la nesfârșit, vei avea nevoie de un sistem în care să poți așeza copilul cu ușurință. Iar slingul este, din acest punct de vedere, ideal.

Cu un wrap țesut poți realiza mai multe tipuri de legături potrivite bebelușilor în creștere: simple cross carry, kangarro carry, rebozo hip carry. După șase luni, poți muta copilul și în spate (back cross carry, rucksack carry, back cross carry cu bretele rucksack).

Preșcolari

Wrapul țesut este de bază și în cazul preșcolarilor. Îl poți lega și în față și în spate. Front cross carry, de exemplu, este o legătură potrivită pentru copiii mai mari. Stratul dublu de material oferă o susținere bună și ușurează din greutatea resimțită.

Și SSC-urile varianta toddler și preschooler au viață lungă. Pot susține 20 – 25 de kilograme, iar bretelele cu burete mai gros ar putea ușura plimbările. Este important însă ca reglajele să fie realizate corect, pentru a diminua presiunea pusă pe șolduri și spate.

Dacă nu știi ce sistem ți s-ar potrivi sau ai nevoie de ajutor, ne poți scrie oricând. Ne bucurăm de fiecare bebeluș purtat ????.

Surse foto: Little frog, Isara, flick.com

 

Distribuie: