Scoica auto este, de cele mai multe ori, primul sistem de transport al nou-născutului cu autoturismul. Este, de asemenea, considerată ca fiind cel mai sigur mijloc de a călători pentru bebeluși. Este proiectată pentru a asigura o poziție anatomică, asemenea unui culcuș, cu o ușoară curbură a spatelui și margini ridicate pentru o protecție de jur împrejur.

În primele luni de viață, este indicat ca drumurile cu mașina să fie cât mai scurte. Unii specialiști spun că nou-născuții nu ar trebui să petreacă mai mult de 30 de minute în scoică. Totodată, timpul total nu ar trebui să depășească două ore într-un interval de 24 de ore. Pe măsură ce bebelușul se dezvoltă, va crește și durata călătoriilor.

Standarde și reglementări

Scoicile auto se încadrează în grupa 0 (de la naștere la 9 kg) și 0+ (de la naștere la aproximativ 13 kg). Potrivit standardului i-Size, dispozitivele sunt reglementate și în funcție de înălțime, nu doar de greutate. Astfel că o scoică auto i-Size se va potrivi de la 40/45 cm până la 75/83/85/87 cm, suportând un maxim de 13 kg.

Scoica auto se poziționează doar cu spatele la sensul de mers. Ea poate fi montată pe locul pasagerului din față sau în spate, pe oricare dintre cele trei locuri, în funcție de model. Instalarea se poate face cu ajutorul centurilor autoturismului, prin sistem ISOfix sau pe o bază instalată pe banchetă, pe care se așază scoica. Unii producători permit montarea pe aceeași bază a unei scoici auto și, ulterior, a unui scaun auto. Această opțiune are evident avantaje financiare. De reținut însă că bazele nu sunt compatibile cu sisteme de transport de la producători diferiți. Cu alte cuvinte, baza, scoica și scaunul trebuie să fie toate aceeași marcă.

Scoica Axkid Modukid, de exemplu, poate fi achiziționată împreună cu baza, urmând ca aceasta din urmă să fie folosită în continuare pentru scaunul auto, până la vârsta de aproximativ patru ani.

Instalarea corectă

Fie că instalarea se face prin sistem ISOfix sau cu ajutorul centurilor, scoica va asigura protecție celui mic doar în măsura în care este așezată corect. Potrivit unul studiu din 2014 coordonat de Asociația Americană de Pediatrie, mai puțin de 10% dintre părinți instalează sau folosesc în mod corect dispozitivele de transport auto pentru copii.

Este indicat ca înainte să cumperi o scoică auto, să verifici compatibilitatea cu mașina deținută. Aceste informații se regăsesc de regulă pe site-uri producătorilor. În plus, ar fi bine să poți face și o probă, să vezi la cald cum se instalează în autoturism și cât de bine se potrivește nevoilor familiei.

Indiferent cât de agitată și încărcată este viața cu un bebeluș, trebuie să vă faceți timp să citiți manualul de instrucțiuni și instalare. Instalarea corectă a scoicii auto este esențială pentru a asigura protecție maximă micului pasager. Despre instalarea corectă a scaunului auto am scris în acest articol, iar multe dintre recomandări se aplică și în cazul scoicilor. Nu uita că centurile trebuie să fie mereu cuplate și strânse corect. În caz contrar, scoica nu își va îndeplini funcția de protecție în eventualitatea unui accident.

Anumite modele vin la pachet cu inserturi detașabile (asemenea unor pernuțe) cu ajutorul cărora bebelușul stă aproape culcat. Producătorii recomandă folosirea acestor accesorii în primele trei, patru luni de viață, atunci când bebelușul are nevoie să stea în poziție orizontală. Vei știi însă cât timp le poți folosi, în funcție de gradul de dezvoltare a propriului copil.

Cea mai bună scoică auto

La fel ca în cazul cărucioarelor sau a sistemelor de purtare, este dificil de spus care este cea mai bună scoică auto. Întrebarea ar trebui reformulată, mai degrabă, de tipul care este scoica auto care se potrivește cel mai bine bebelușului și familiei. Unele sunt mai compacte, mai ușor sau mai greu de instalat, cu centură sau ISOfix, parte a unui sistem modular de transport sau independente.

Axkid Modukid este una dintre cele mai ușoare scoici disponibile pe piață, cu doar 3.7 kg. Este omologată i-Size și poate fi folosită de la naștere până la 75 cm și 13 kg, adică până la vârsta de 9- 12 luni, în funcție de ritmul de creștere a bebelușului. Se instalează ușor, pe o bază ISOfix, și este compatibilă cu căruciorul Axkid Life, precum și cu multe cadre de cărucior produse de alte mărci.

Scoica BABY-SAFE² i-Size de la Britax-Romer poate fi folosită de la naștere până când cel mic atinge lungimea de 83 cm, la aproximativ 15 luni. Include mai multe funcții de siguranță și a fost testată ADAC, obținând calificativul Good. Este certificată TÜV pentru transportul aerian.

Scoica auto Joie i-Gemm, i-size este varianta foarte buna, la un preț accesibil pentru proaspeții părinți. Confortabil si sigur, perfect pentru bebelusi. Face parte din sistemul complet i-Size Safe System, ce poate fi folosit de la nastere pana la 13kg (sau pana la 85 cm).

Scoica este certificata I-Size ECE R129/00 si este testata ADAC cu scorul de 1.7.

Scoica Next Nuna PIPA poate fi folosită de la naștere până la 13 kg și 81 cm. Este un model compact, ușor (cu o greutate de 3.95 kg) și se instalează cu ajutorul centurilor sau pe baza compatibilă Next Nuna.

Scoica auto Joie inclinabila i-Size i-Level este cea mai confortabila scoica auto dotata cu sistem inteligent de inclinare a sezutului Intelli-Snug si certificata I-Size. I-Level este o scoica spectaculoasa care depaseste asteptatile inca de la prima utilizare. Certificarea I-Size precum si pozitia de somn extrem de confortabila o transforma in cea mai sigura cea mai confortabila si cea mai recomandata scoica auto inca din prima zi de viata.

Toate modelele se instalează cu spatele la direcția de mers.

Accesorii utile

Majoritatea scoicilor auto vin cu inserturi detașabile, care să-i asigure bebelușului o poziție cât mai confortabilă. Pentru a face călătoriile mai plăcute și chiar mai ușoare, puteți lua o oglindă pentru dispozitivele rear-facing, care vă permite să-l supravegheați pe cel mic fără să vă pierdeți atenția de la drum. Pentru zilele însorite care vor urma, ar fi util un parasolar pentru geamurile laterale. Iar pentru a proteja bancheta mașinii puteți folosi o protecție impermeabilă.

Dacă nu sunteți siguri ce scaun s-ar potrivi cel mai bine pentru familia voastră, vă așteptăm în Constanța, pe Bd. Mamaia 281C și găsim împreună soluția optimă. De asemenea, ne puteți contacta folosind datele de pe site.

Sunt Anda și îmi doresc ca toți copiii să fie protejați, în brațele părinților și dincolo de ele. Sunt expert certificat în transportul în siguranță al copiilor acreditat de IOSH (Institution of Occupational Safety and Health), o organizație mondială cu tradiție care asigură instruirea în domeniul siguranței și sănătății ocupaționale. Sunt, de asemenea, consultant în babywearing acreditat de Școala de Babywearing Die Trageschule din Dresden, rețeaua globală a specialiștilor din această sferă de activitate.

Dacă doriți o consultație online aici găsiți mai multe informații.

Surse foto: Axkid, Britax Romer, Joie, Nuna

Distribuie: