Straturi pentru orice tip de vreme

Îmbrăcămintea în straturi este cea mai bună alegere în sezonul rece. Straturile creează un soi de “zone libere” între rândurile de haine, care captează și rețin căldura. În plus, sunt ușor de îndepărtat dacă temperaturile cresc brusc.
Cantitatea și calitatea straturilor contează! Prea puține rânduri vor permite frigului să pătrundă până la piele. Dacă au prea multe straturi, copii ar putea transpira, iar hainele umede nu mai pot asigura bariera necesară împotriva frigului și a vântului. De aici și importanța alegerii fibrelor potrivite. Materialele ce rețin umiditatea reduc riscul ca cei mici să transpire.
Unu, doi, trei
Primul strat este, poate, cel mai important. Drept urmare, merită și un buget mai generos. Îmbrăcămintea de bază este cea care intră în contact direct cu pielea și asigură principala barieră termică. Trebuie să păstreze temperatura și să prevină umiditatea. Să se așeze bine pe conturul corpului și să fie mărimea potrivită. Și neapărat din fibre naturale!
Ne place bumbacul, dar nu ca prim strat. Lâna merinos este cea mai bună opțiune în acest caz, pentru că bifează toate criteriile necesare. Este ușoară, confortabilă, anti-alergică și antibacteriană, menține constantă temperatura corpului și absoarbe apa. Ca sugestie: body și colanți din lână și o pereche de șosete din același material. Dacă temperaturile nu sunt foarte scăzute, poate fi un body și o pereche de pantaloni sau colanți din blend de lână cu mătase.
Cu al doilea strat puteți jongla în funcție de vreme și de tipul de activitate pe care urmează să o facă cel mic. Ar putea fi o pereche de pantaloni din lână fleece sau din lână terry și un hanorac sau un pulover din lână fleece. La fel de bine ar merge un overall din lână terry. Stratul intermediar trebuie să stea bine pe corp, dar fără a restricționa mișcarea liberă.
Stratul al treilea are rolul de a bloca vântul și precipitațiile. O jachetă cu pantaloni ori un overall și bocanci impermeabili. Plus accesorii, fular, căciulă, mănuși. Pentru ploaie sau zăpadă, este musai să alegeți materiale care nu permit apei să pătrundă, mai ales dacă cel mic petrece mult timp afară, la joacă.
Îmbrăcămintea trebuie să fie suficient de largă încât să lase loc pentru celelalte rânduri de haine și să nu incomodeze mișcările.
Protecție pentru extremități
Cagulele sunt alegeri excelente pentru copii. Acoperă o porțiune mai mare de piele și protejează bine gâtul, pe unde ar putea pătrunde frigul. Dacă sunt din lână, cu atât mai bine, deoarece aceasta ajută la menținerea căldurii și reduce totodată riscul de a transpira. Dacă temperaturile sunt foarte mici, puteți adaugă o glugă. Și puteți dubla cu un buff, care poate fi ridicat ușor pentru a acoperi gura și o parte din obraji, mai ales dacă este vânt puternic.
Pentru mâini mici și reci, mănușile din lână sunt perfecte. Lâna conține în mod natural lanolină, care respinge apa. Pentru o repriză de bulgăreală, puteți adăuga un set de mânuși din fâș, impermeabile. Asigurați-vă că acestea sunt poziționate peste mâneci și că apa nu are pe unde să intre.
Pentru picioare, cea mai bună investiție este o pereche de șosete de lână. Păstrează constantă căldura corpului. În plus, dacă picioarele se udă, lâna va absorbi o bună parte din apă.
Îmbrăcăminte în funcție de vreme
Dacă vremea nu este extremă, cu temperaturi foarte scăzute ori vânt puternic, este în regulă să îmbrăcați copilul cu aceleași rânduri de haine cu care vă simțiți și voi confortabil. Periodic, verificați dacă cel mic nu are hainele ude. Cu materialele și straturile potrivite, acest lucru nu ar trebui să se întâmple.
Ca recomandare generală, bebelușii și copiii mici care nu depun efort afară (de exemplu, sunt transportați în cărucior) ar trebui să fie îmbrăcați cu un strat suplimentar față de un adult, în aceleași condiții meteo.