Ne numărăm printre părinții ai căror copii au refuzat (aproape categoric) să fie plimbați cu alte mijloace în afară de sistemul de purtare. Acestea includ scoica, scaunul de mașină, căruciorul, tricicleta sau mai știu eu ce dispozitiv lăudat în comunitățile de părinți. În primul an de viață, brațele și SSC-ul au fost singurele modalități de deplasare. Au urmat și primii pași, dar tot sus era mai bine. Și cu toate acestea, ne-am ambiționat să nu renunțăm la vacanțe și ne-am pornit la drum în trei, cu mașina și cu avionul. Nu aș putea spune că nu au existat și momente de disperare și promisiuni că nu vom mai pleca nicăieri, niciodată, dar amintirile frumoase surclasează categoric inconvenientele.

Și pentru că tot suntem în cea mai populară lună pentru vacanțe, iată câteva ponturi care v-ar putea face deplasările alături de copil mai ușoare.

Alege destinația potrivită

În noua formulă, trebuie să vă îndreptați spre o destinație care să satisfacă nevoile tuturor. Nu este obligatoriu să alegeți o locație destinată exclusiv familiilor. Dacă bebelușul este foarte mic, nu are nevoie de loc de joacă, restaurant cu mâncare organică sau piscină pentru copii. Dar o destinație cu anumite facilități va face și părinților vacanța mai ușoară (de exemplu spațiu exterior, cadă pentru băița bebelușului, pătuț sau scaun de masă, etc.).

Pregătiți copilul pentru ce urmează

Chiar dacă are câteva luni de viață, vorbiți cu bebelușul despre ce se va întâmpla. Povestiți despre drumul lung care va urma, despre locurile noi pe care le va vedea, despre ce intenționați să faceți la destinație. În cazul copiilor mai mari, aceste discuții sunt obligatorii. Anticiparea îi va face curioși și entuziaști și va înlătura eventualele temeri care s-ar putea declanșa din cauza necunoscutului. Pe măsură ce crește, copilul va putea alege împreună cu voi destinația și activitățile de vacanță.

Jucării noi și gustări la îndemână

Pentru fiecare vacanță avem puse deoparte câteva cărți și jucării noi. Sunt extrem de utile în mașină sau în avion, pentru a ține copilul interesat cât mai mult timp posibil. În funcție de vârsta copilului, ar putea fi zornăitori, cărți cu clapete sau cu sunete, o tablă magnetică de desenat, abțibilduri, o placă de activități (cu încuietori, de exemplu) sau puzzleuri simple, cu piese mari și ușor de mânuit în spații mici. În plus, să pregătiți muzica preferată pentru drum. Mai utile decât cărțile și jucăriile au fost, în cazul nostru, gustările preferate, pregătite de acasă. Au ținut copilul ocupat în mașină, în avion și la restaurant.

Pregătește kitul de prim ajutor

Înainte de plecare, nu ar strica o vizită la medicul de familie sau la pediatru. Unele afecțiuni nu produc simptome vizibile dar pot fi observate de un specialist. În vacanță, este indicat să aveți la îndemână tot timpul o trusă de prim ajutor: termometru, antitermice, plasturi, comprese sterile, un dezinfectant (alcool, betadină). Dacă vacanța este peste hotare, v-aș recomanda să încheiați o asigurare de călătorie măcar pentru copil, care să acopere un eventual control la spital.

Nu uita sistemul de purtare

Pentru noi sistemul de purtare a fost esențial, nu îmi pot închipui cum am fi supraviețuit vacanțelor fără el. A fost de bază în aeroport, când trebuia să stăm la cozi, să căutăm acte prin genți și să manipulăm bagaje. De mare ajutor în excursii, în locuri aglomerate sau greu accesibile și de neprețuit la ora de somn. În plus, nu ocupă mult spațiu.

Opțiuni există o grămadă, în funcție de vârsta bebelușului, buget sau preferințele părinților. Sigur veți găsi ceva care să vi se potrivească.

Iar cazul în care se întâmplă să plecați fără sistem (ceva tot trebuie să uitați acasă în toată forfota pregătirilor), puteți cere ajutor în grupurile locale de babywearing. Majoritatea au biblioteci generoase din care puteți închiria pe perioada vacanței. Sau puteți găsi alți părinți care să vă ajute.

Investește într-o scoică bună

Dacă deplasarea se face cu mașina, este musai să aveți o scoică certificată, testată, din materiale sigure și care să ofere cea mai bună poziție bebelușului. Pe lângă faptul că oferă protecție maximă în caz de accident, un dispozitiv de transport bun îi va asigura celui mic confortul de care are nevoie la drum.

Este recomandat să limitați timpul petrecut de bebeluș în mașină. Dacă vă așteaptă totuși un drum lung, încercați să fragmentați cât mai mult traseul. În timpul pauzelor, luați copilul din scaun și plimbați-vă în aer liber.

Anumite modele de scoică sunt certificate și pentru transport cu avionul. În momentul în care achiziționați biletele trebuie să specificați că veți avea acest dispozitiv.

Închiriază echipament la fața locului

În prima vacanță în trei am luat un sfert de casă cu noi. De la păturici, jucării și o sută de haine de schimb și până la cărucior și scaun de masă. Și dacă la haine și jucăria preferată nu se poate renunța nici acum, am descoperit între timp că multe accesorii pot fi închiriate la fața locului. De exemplu, cărucioare și scaune auto se găsesc de închiriat în mai multe orașe din România și din afara țării. Sistemul de purtare, de asemenea, poate fi închiriat, cu toate că acesta nu ocupă oricum mult spațiu. În comunitățile locale de părinți veți găsi probabil de împrumutat multe alte produse utile pentru bebeluși. Căutați și rezervați dinainte pentru a nu avea surprize.

Mai mult spațiu pentru părinți

De data asta, este o recomandare pentru confortul părinților. Dacă bugetul vă permite, rezervați o cameră de hotel mare, chiar dublă sau cu spațiu exterior, ori un apartament. Pentru părinți, vacanța este doar un prilej de a avea grijă de copii în alt oraș. Când copilul doarme, un loc unde să vă puteți relaxa chiar și pentru câteva momente vă va face să vă simțiți cu adevărat în vacanță.

Încetinește pasul

Știm, viața de părinți pare uneori o cursă contracronometru. Scutece, hrană, somn, plimbări, băiță. Toate în grabă, să respectăm ora de masă, să culcăm copilul la timp să nu devină morocănos, să ieșim la ora potrivită la plimbare, să nu fie nici prea cald nici prea frig, nici prea mult soare nici prea multă umbră și tot așa. Copiii au nevoie de rutină, este adevărat, și se simt în siguranță atunci când există predictibilitate. Dar în vacanță noutatea este inevitabilă. Găsiți timp pentru momente de conectare. În rest… încercați să vă bucurați de timpul petrecut în familie și de vacanța pe care cu siguranță o meritați. Este în regulă să întârziați. Nu trebuie să bifați toate atracțiile. Și nu e capăt de țară dacă ieșiți puțin din schemă.

Surse foto: pixabay.com, pinterest.com
Distribuie: