Puține momente din viață concurează cu bucuria primilor pași, cu veselia autentică și satisfacția celui care a reușit să parcurgă singur prima distanță spre independență. Credem că aceste evenimente sunt cu atât mai frumoase când cel mic se simte confortabil. Atunci când mișcările lui nu sunt stingherite de articole vestimentare greoaie.

Cea mai sănătoasă alegere

Încălțămintea barefoot sau de tip mers desculț este gândită pentru a respecta naturalețea funcțiilor corpului uman. Urmează anatomia piciorului, este ușoară și flexibilă, cu talpă subțire și maleabilă, pentru a simți suprafața pe care calcă.

Încurajează mișcarea firească a piciorului. În plus, oferă suficient spațiu degetelor și articulațiilor, fără a pune presiune pe niciun punct. Prin opoziție, încălțămintea rigidă forțează piciorul să ia forma acesteia, în loc să-i permită evoluția naturală.

Din punct de vedere medical, s-a demonstrat că mersul desculț în prima parte a vieții contribuie la dezvoltarea sănătoasă a picioarelor, încurajează o postură bună și scade șansele de a avea, în timp, afecțiuni la genunchi, șolduri sau mijloc. În etapa primilor pași, picioarele copiilor conțin cartilagiu și țesut. Oasele, ligamentele și tendoanele se formează prin mers, de aici și importanța ca această dezvoltare să se producă natural. O poziție a mersului corectă susține funcționarea bună a mușchilor spatelui, ai mijlocului și ai pelvisului.

Micii exploratori, desculți

Mersul desculț încurajează îndreptarea spre mediul înconjurător. Le permite copiilor să privească împrejur deoarece picioarele le oferă siguranță și informații despre suprafața pe care calcă, crește nivelul de echilibru și stabilitate. Texturile diferite de la sol, iarbă, nisip, apă, îi învață cum să-și coordoneze corpul în spațiu și în situații diferite.

Cu toate acestea, sunt puține cazurile în care un copil ar putea petrece tot timpul desculț. Viața într-un oraș, de exemplu, impune destule restricții: străzile și trotuarele, mijloacele de transport în comun sau magazinele nu sunt zone în care este recomandat ca acesta să meargă în picioarele goale. Încălțămintea barefoot vine, așadar, ca o soluție ce permite copilului să experimenteze mersul în siguranță, fără a-i afecta dezvoltarea.

Încălțămintea de tip mers desculț este flexibilă și ușoară, astfel încât talpa și glezna să se miște natural. Este aerisită, iar interiorul trebuie realizat din materiale naturale, precum piele sau pânză. Bombeul este larg, pentru ca degetele să aibă spațiu să se răsfire și să asigure o priză bună a solului. Talpa este suficient de fermă să ofere protecție dar destul de subțire încât să permită piciorului să preia informații de la terenul pe care se află. Baza este dreaptă, astfel că piciorul rămâne în poziție neutră și se reduce presiunea asupra articulațiilor.

Încălțămintea barefoot este proiectată pentru a simula comoditatea naturală a mersului, protejând în același timp talpa. Copiii se vor bucura de libertatea pe care o oferă acest tip de pantofi, iar părinții pot avea încredere că au investit într-un articol care nu interferează cu creșterea armonioasă a micuților.

Picioarele susțin corpul uman. Conțin un sfert din totalitatea oaselor și a articulațiilor, adică sunt create pentru a se mișca, pentru a se îndoi și pentru a simți lumea. Multitudinea de terminații nervoase cartografiază terenul pe care călcăm. Aproape trei sferturi din informația pe care creierul nostru o are despre cum mergem, sărim sau alergăm provine din modul în care picioarele noastre au înregistrat aceste date în anii de copilărie. Primii pași afectează toți ceilalți pași pe care îi facem în viață.

Distribuie: