Haideți să vorbim despre primii pași și încălțămintea de tip barefoot.

Primii pași ai copilului înseamnă emoție, bucurie și așteptări din partea părinților, dar acest lucru atât de natural a ajuns să fie una dintre principalele cauze pentru care părinții ajung la medic. De cele mai multe ori, părinții și familia se așteaptă ca cei mici sa meargă absolut normal, după 9 luni de stat în uterul mamei și alte 12 în pătuț.

Mersul se definitivează ca mers de adult pe la 4-6 ani.

Până atunci, fiecare are niște imperfecțiuni:

  • Mersul cu un vârf sau ambele în interior (mult mai rar în exterior): acest mers cu baza de susținere largă se corectează de la sine.  În nici un caz nu îi punem pantoful drept în piciorul stâng și invers, pentru că îi deformăm mersul.
  • Mersul pe vârfuri: deși aspectul acesta îngrijorează foarte multi părinți, nu înseamnă absolut nimic. Este o imaturitate a aparatului locomotor la copil și se rezolvă spontan.

Mersul normal al copiilor este intre 10 si 16 luni. Cei mai mulți copii merg în jurul vârstei de 14 luni. Acesta nu e un lucru care ar trebui sa ne îngrijoreze.

Încălțămintea potrivită pentru copii

Potrivit sfaturilor Profesorului doctor Mihai Jianu, medic primar ortoped la Centrul Medical Mediclass din Bucuresti, copilul trebuie încălţat cu ghetuţe sau pantofi moi, din piele, cu talpa flexibilă, şi asta numai după ce învaţă să facă primii paşi. Aici găsiți un interviu cu Prof. Dr. Mihai Jianu în cadrul căruia povestește despre primii pași ai copilului.

Altă recomandare pe care profesorul Mihai Jianu o adresează părinţilor: în casă, copilul trebuie lăsat să meargă desculţ sau doar cu şosete antiderapante, astfel încât tălpile acestuia să deprindă mişcările specifice mersului. Tot cu picioruşele goale trebuie lăsat copilul şi la plajă. Mersul pe nisip este un excelent antrenament pentru mersul copilului şi pentru întărirea musculaturii membrelor inferioare.

  • Copilul trebuie să învețe sa meargă desculț. Acesta este mersul normal al omului.
  • Încălțămintea copilului trebuie să fie moale, cu talpa flexibilă și să fie ușoară.

Pentru copiii până la 18 luni vă recomandăm gama de prewalkers de la Bobux sau Froddo

Noi am ales câteva branduri de încălțăminte barefoot pentru a acoperi necesitățile primilor pași, până la 6 ani. Fie că alegeți Be Lenka, Bobux, Froddo, Bar3foot, DD Step, BOGS sau En Fant puteți fi siguri că piciorușele copiilor vor fi fericite și vor crește sănătos.

Ce înseamnă de fapt Barefoot?

Încălțămintea Barefoot (“desculț” – în limba engleză) este un tip de încălțăminte care lasă piciorul să se miște neîngrădit, cât mai apropiat de mersul desculț.

Cum ne dăm seama dacă un pantof este barefoot?

FLEXIBILITATE – talpa foarte flexibilă – picioarele au nevoie să se miște în voie, să folosească toți mușchii pentru a se întări. Într-un pantof rigid, tălpile aproape că nu se îndoaie, iar acest lucru duce în timp la atrofierea mușchilor și dureri musculare.

TALPA SUBȚIRE – cu cât talpa încălțămintei este mai subțire, cu atât creierul primește mai multe informații prin intermediul neurotransmițătorilor din tălpile noastre. Acest lucru este esențial pentru un echilibru perfect și pentru a găsi postura cea mai bună în funcție de suprafața pe care pășim.

ZERO SUPORT – niciun fel de suport nu este recomandat – talonet, spatele pantofului rigid pentru susținerea gleznei, pernuțe shock-absorb sau alte invenții comerciale. Mușchii susținuți nu fac decât să se atrofieze, nu mai lucrează natural și rezultatul constă în picioare slăbite și dureroase.

BOT LAT – loc suficient pentru degete. Cu cât stau mai răsfirate degetele, cu atât greutatea corpului este preluată mai bine, și postura este corectă. Rolul degetului mare este extrem de important, el având funcție de stabilizare a întregului corp. Încercați un exercițiu simplu: faceți câteva flotări sprijinindu-vă pe mâini cu degetele adunate – veți constata că efortul este mult mai mare și poziția corpului vi se va părea nefirească.

ZERO-DROP – talpa perfect plată- nu există niciun fel de denivelare, nici măcar un calcâi de 1mm, iar talpa nu prezintă înclinare (cum au majoritatea pantofilor sport). Astfel piciorul stă într-o poziție neutră, naturală, ceea ce duce la o postură corectă și la mai puțin efort din partea articulațiilor.

Când schimbăm încălțămintea celor mici?

In ceea ce priveste schimbatul pantofiorilor, trebuie cunoscute urmatoarele:
Pe parcursul primelor 36 de luni, copilul va trece de la măsura 12 (media la naştere) la 24 (media la 3 ani). Între 9 şi 12 luni, când copilul deprinde primii paşi susţinut de mânuţe, are nevoie de pantofiori cu măsuri între 16 şi 18. Între 1 şi 3 ani, picioruşele cresc repede şi au nevoie de pantofi noi. Copilul nu vă poate spune când pantofii sunt prea mici şi îl strâng.

Verificaţi din când în când dacă încălţămintea mai este bună. Regula generală: copilul are nevoie de noi pantofi la cate 4-5 luni.

Alegeți un model de pantof sau ghetuţă cu şiret, fermoar sau arici, cu talpă plată sau puţin înclinată, dar flexibil și ușor de încălțat.

Există numeroase modele de încălţăminte pentru copii. Important este să alegem un model care respectă forma anatomică a piciorului copilului şi care nu afectează mersul acestuia.

Pantofii barefoot oferă multe beneficii nu doar pentru primii pași, pentru că

  • stimulează mișcarea naturală
  • întăresc mușchii picioarelor
  • ajută la întărirea abilități senzoriomotorii (cooperare musculară și nervoasă) printr-un contact mai bun cu solul.
  • îmbunătățesc postura corectă.
  • întăresc simțul echilibrului.

Noi am ales câteva branduri de încălțăminte barefoot pentru a acoperi necesitățile primilor pași, până la 6 ani. Așadar găsiți încălțăminte barefoot de la mărimea 17 până la 35. Fie că alegeți Be Lenka, Bobux, Froddo, Bar3foot, DD Step, BOGS sau En Fant puteți fi siguri că piciorușele copiilor vor fi fericite și vor crește sănătos.

Avem o gamă variată și de încălțăminte de interior (pentru casă sau grădiniță) dar și de cizme de ploaie, care respectă aceleași principii.

Distribuie: