Recomandări, design, buget. În cazul nostru, acestea au fost primele trei criterii după care m-am ghidat când am ales căruciorul. Privind în urmă, realizez că am omis ceea ce ar fi trebuit să fie cea mai importantă condiție, siguranța, dar am avut noroc deoarece recomandarea pe care am primit-o a ținut cont de asta. Nu a fost cea mai grea decizie din lista lungă de lucruri pe care trebuia să le cumpăr înainte de naștere, dar nici cea mai ușoară.

Este o investiție consistentă din punct de vedere financiar. Dacă cel mic devine fan, este și un accesoriu pe care îl veți folosi mult timp. În parc, la cumpărături, în vacanțe, mutat din apartament în portbagaj, asamblat, demontat. Nu tuturor copiilor le place să fie plimbați în cărucior, însă puține sunt familiile care să nu facă această achiziție.

Tradițional, modular, lightweight

Căruciorul tradițional are o durată de viață generoasă. Ușor de folosit, cu o greutate medie și suficiente accesorii, face față plimbărilor pe trotuare aglomerate, în parc sau la cumpărături. Este însă mai greu decât un cărucior tip umbrelă și nu ar fi cea mai bună variantă dacă folosiți des mijloacele de transport în comun sau trebuie să-l urcați pe scări. La unele modele, spătarul se rabatează complet pentru poziție orizontală, în timp ce altele nu sunt recomandate bebelușilor sub șase luni, care au nevoie de susținere foarte bună a spatelui.

  • Pro: versatil, greutate medie, durată lungă de viață, preț acceptabil
  • Contra: poate fi incomod de transportat

Căruciorul modular se adaptează nevoilor în fiecare etapă de creștere a copilului. Pe același cadru se pot monta landoul, scoica sau scaunul auto și varianta sport. Este o achiziție costisitoare, mai ales dacă optați pentru un sistem de transport 3-in-1, cu toate accesoriile de mai sus incluse, dar sigură pe termen lung. Nu va mai fi nevoie să cumpărați alt cărucior. Producătorii oferă pachete complete, cu landou, cărucior sport și scoică, sau le puteți lua separat. Util pentru părinții care se bazează mult pe mașină, deoarece pot monta scoica și scaunul auto direct pe cadrul de cărucior, cu economie de timp și energie. Cele mai multe modele au cadru ce permite așezarea căruciorului atât cu fața, cât și cu spatele la părinte.

  • Pro: sistem complet, poate fi folosit în toate etapele de creștere
  • Contra: preț ridicat

Căruciorul de tip umbrelă este varianta cea mai ușoară. Simplu de pliat, cu dimensiuni mici și greutate redusă, ideal pentru vacanțe sau pentru bunicii care nu pot manevra un cărucior masiv. Pe de altă parte, cele mai multe modele nu au spătarul complet rabatabil, fiind nepotrivite pentru bebeluși în primele luni de viață. S-ar putea ca și copiilor să li se pară incomod; dimensiunile mici nu le permit mult spațiu de mișcare, mai ales atunci când sunt îmbrăcați în haine groase. Unele cărucioare umbrelă nu sunt prevăzute cu suspensii la roți sau cu suport la șezut și spătar și nu oferă cea mai lină plimbare.

  • Pro: greutate și dimensiuni reduse, ușor de transportat, preț mic
  • Contra: nepotrivite pentru nou-născuți, incomode la drum lung, nu oferă cea mai bună poziție de somn

Pentru persoane active și familii numeroase

Căruciorul pentru jogging, după cum reiese din nume, este proiectat pentru părinții care vor să facă mișcare împreună cu bebelușul. Are trei roți pneumatice, cea din față este pivotantă dar se poate bloca atunci când alergați. Este mai ușor de împins decât un cărucior tradițional, însă greutatea și dimensiunile mari îl fac dificil de transportat în alte condiții, de exemplu în portbagaj. Va fi nevoie să verificați periodic presiunea roților.

  • Pro: foarte ușor de împins, potrivit și copiilor mai mari, durată mare de viață
  • Contra: nu este recomandat copiilor sub șase luni, masiv, ocupă mult spațiu

Căruciorul convertibil este asemănător celui modular. Pe același cadru se pot monta landoul, scoica sau scaunul auto și varianta sport. În plus, acest model permite adăugarea unui al doilea cărucior, concomitent, devenind un cărucior dublu. Util în cazul în care ambii copii doresc să fie plimbați.

  • Pro: flexibil, potrivit pentru familiile cu doi copii
  • Contra: prețul poate fi ridicat, greutate și dimensiuni destul de mari

Caracteristici pe care să le urmăriți

Elemente de siguranță

Mecanismul de pliere este important atunci când trebuie să gestionați singuri copilul și căruciorul, în același timp. Există multe modele cu pliere compactă, însă puține permit realizarea acestei operațiuni cu o singură mână. Unele rămân în picioare atunci când sunt pliate.

Centura cu prindere în cinci puncte este cea mai bună metodă de a asigura copilul.  Cele mai multe modele au această opțiune inclusă. Nu ar strica însă să verificați cât de ușor este de prins și de desfăcut, dacă cel mic ar putea să umble singur la ea și dacă centura se ajustează.

Roțile mari asigură, de regulă, o plimbare mai lină pe terenuri accidentate. Urmăriți ca roțile frontale să fie pivotante, pentru manevrarea ușoară a căruciorului, și să se poată bloca. Roțile pneumatice absorb denivelările și îi oferă copilului confort sporit, dar necesită mentenanță. Unele modele de cărucior au suspensii sau mecanisme de absorbire a șocurilor. Roțile din plastic, subțiri, nu au de obicei viață lungă și nici nu oferă o plimbare prea plăcută.

Frâna este esențială pentru siguranța copilului. Aceasta poate fi activată cu mâna sau cu piciorul, în funcție de model. Este bine să verificați acest aspect.

Unele modele au mâner reversibil, astfel că cel mic poate fi poziționat inițial cu fața la părinte și pe măsură ce crește și vrea să absoarbă lumea din jur, poate fi mutat cu spatele spre cel care îl plimbă. Puteți urmări, de asemenea, dacă mânerul se reglează în înălțime, pentru a se potrivi persoanelor de înălțimi diferite, și dacă este căptușit.

Accesorii suplimentare

Dimensiunea și materialul din care este confecționată copertina sunt variabile. Unele asigură protecție UV sau sunt impermeabile. Altele sunt realizate dintr-un material ușor și oferă ventilație. Majoritatea sunt pliabile, însă la anumite modele copertina poate acoperi complet copilul. Pot fi prevăzute cu o fereastră din plastic transparent sau din plasă, pentru a supraveghea bebelușul în timpul plimbării.

Un compartiment de depozitare generos este util atunci când bebelușul este mic și trebuie să transportați scutece, creme, șervețele, saltea de schimb și alte lucrușoare. Pe măsură ce copilul crește, vor fi jucării de exterior, mingi, gustări și apă. Când mergeți la cumpărături, puteți pune aici alimentele, fără să fie nevoie să luați și un coș. Unele modele au pe mâner un compartiment suplimentar, pentru portofel, chei, telefon, și un suport pentru pahar.

Dincolo de design, materialul și tapițeria folosite pot aduce un plus de confort și durabilitate. Este important ca materialul să nu se încingă la temperaturi mari, să fie comod și ușor de curățat.

Unele cărucioare vin echipate cu o husă suplimentară, care îi ține copilului de cald în plimbările iernatice. O puteți achiziționa separat, dar trebuie să verificați dacă se potrivește modelului pe care îl aveți, mai ales dacă sunt producători diferiți.

Nu există “cel mai bun cărucior”, ci un cărucior care se potrivește cel mai bine nevoilor voastre. Poate fi o variantă sport sau un sistem complet de transport, cu landou și scoică auto. Cu roți mari, pentru terenuri accidentate, sau tip umbrelă pentru plimbări rapide. Din materiale mai greu sau mai ușor de curățat, în funcție de toleranța părinților la pete. Cu prețuri variabile, după bugetul disponibil. Sigur găsiți la Navels modelul potrivit.

Distribuie: