Lâna este naturală, rezistentă, versatilă și delicată cu pielea. Odată descoperită, această fibră unică intră în suflet și în garderobă pentru totdeauna. În cazul în care nu a fost, până acum, prima voastră opțiune, iată o listă de motive pentru care merită să testați îmbrăcămintea din lână.

Fibre pentru supereroi

Sigură în mod natural. Când vine vorba despre cei mici, siguranța este pe primul loc, iar lâna este cel mai sigur material pe care l-ați putea alege. Este hipoalergenică, antibacteriană și, în caz că nu știați, are proprietatea de a rezista în mod natural la foc. În plus, lâna merinos oferă protecție UV. Așadar, e potrivită pentru orice activitate în aer liber.

Din cale-afară de rezistentă. Rezistă la purtări îndelungate, la joacă, hârjoneală, murdărie, mirosuri și temperaturi extreme. Lâna poate trece cu brio orice test de purtare fără să își modifice proprietățile. Este de șase ori mai durabilă decât bumbacul, iar un fir de lână poate fi îndoit de până la 20.000 de ori fără să se rupă și să revină la aspectul lui inițial. Keratina pe care o conține în mod natural îi oferă această proprietate de a-și recăpăta forma chiar și în condiții de uz extrem. În plus, necesită întreținere minimă, astfel că riscul de deteriorare prin spălări multiple este redus.

Image by Mabel Amber from Pixabay

Păstrează temperatura corpului. Lâna reacționează la schimbările de temperatură ale corpului și îl ajută să păstreze constant gradul de căldură, ceea ce înseamnă că iarna ține de cald iar vara răcorește. Poate părea surprinzător, însă o vestimentație lejeră din lână pe timp de caniculă ar putea fi cea mai bună variantă.

Reține apa. Lâna poate să absoarbă cantități mari de apă, ceea ce înseamnă că transpirația este “preluată” de pe piele în material, fără a crea senzația de umezeală. Nu întâmplător există game extinse de îmbrăcăminte tehnică din lână pentru sportivi. Iar în cazul micilor sportivi, veți observa că pielea lor rămâne uscată chiar și după o repriză extinsă de joacă.

 

Lâna este mereu în trend

Moale și confortabilă. Lâna nu a avut dintotdeauna o reputație bună: din cauza procesării incorecte a fibrelor, se credea că este scorțoasă și deranjantă pe piele. În realitate însă, atunci când prelucrarea lânii se face cum trebuie, materialul rezultat este ușor, moale și delicat. Cu atât mai mult dacă vorbim despre lâna merinos. Tehnologia actuală permite prelucrarea fibrei de lână până la un diametru de 16, 17 microni. Prin comparație, firul de păr uman are aproximativ 100 de microni.

Image from Pixabay

Îmbracă perfect. Este elastică, maleabilă și se așază pe piele exact așa cum trebuie. Acoperă perfect corpul, fie că este vorba despre copii sau adulți.

Mereu la modă. Există de când omul a învățat să prelucreze materia primă de la animale și sigur nu va dispărea în viitorul apropiat. Lâna este atât de versatilă încât se poate regăsi în aproape orice articol de îmbrăcăminte, accesoriu sau obiect textil din casă. Este disponibilă în diferite texturi și țesături, absoarbe culorile și le păstrează pentru mai mult timp. O haină din lână nu va fi niciodată depășită de modă.

Ușor de purtat, ușor de întreținut

Alungă mirosurile neplăcute. Lâna are în mod natural proprietatea de a elimina mirosurile. Capacitatea ei de a absorbi apa, împreună cu lejeritatea fibrei și elementele antibacteriene pe care le conține fac astfel încât îmbrăcămintea din lână să nu miroasă a transpirație. Un alt motiv care o face ideală pentru activitățile solicitante.

Image by cocoparisienne from Pixabay

Ține murdăria la distanță. Pentru orice părinte care știe ce înseamnă să speli haine de copii, acest motiv ar trebui să fie suficient.

Ușor de întreținut. Lâna este în mod natural rezistentă la murdărie, datorită fibrei care nu permite particulelor de praf sau substanțe străine să se imprime în ea. De aceea, nu necesită spălări atât de dese ca în cazul altor materiale; uneori, este suficientă o clătire. Se și usucă mai repede. Mai mult decât atât, pentru că este o fibră elastică, nu are nevoie de călcare, își va reveni ușor la starea inițială și va arăta ca nouă pentru mult timp.

Prietenoasă cu mediul și cu cei mici

Este hipoalergenică. Lâna este delicată cu pielea și nu reține particule de praf, astfel că poate fi folosită în siguranță pentru bebeluși și copii mici, care au pielea mai sensibilă, dar și pentru persoane cu diferite alergii. Apa absorbită în fibră se evaporă, ceea ce înseamnă că materialul nu rămâne umed, nu atrage mucegai sau bacterii. Mai mult, lâna are capacitatea de a absorbi și de a neutraliza anumite substanțe poluante din aer, contribuind la crearea unui mediu mai curat.

Este 100% naturală, regenerabilă și prietenoasă cu mediul. Producerea ei are impact minim asupra mediului; atâta timp cât există câmpii înverzite și apă pentru animale, lâna nu va dispărea. În plus, este biodegradabilă: în timpul descompunerii eliberează substanțe nutritive pentru pământ, iar procesul se realizează mult mai repede decât în cazul fibrelor sintetice.

Și, să recunoaștem, arată bine și se simte minunat pe piele!

Distribuie: