Este mai sigur ca cel mic să călătorească pe bancheta din spate a mașinii. Legea permite însă ca dispozitivul de transport pentru bebeluși să poate fi instalat și pe scaunul din față dreapta. Potrivit OUG 195/2002 cu modificările ulterioare,

Scaunele auto cu spatele la sensul de mers pot fi instalate pe locul din față, doar dacă airbagul este dezactivat și dacă producătorul scaunului permite acest lucru și, prin excepție, scaunele auto cu fața la sensul de mers pot fi instalate pe locul din față, dacă producătorul scaunului permite acest lucru.

Pentru unii părinți este mai confortabil să aibă bebelușul alături atunci când circulă cu autoturismul. La fel este și pentru copii, mai ales dacă nu le plac drumurile cu mașina. Iar situația în care un copil stă liniștit, pe scaunul de față, este uneori de preferat celei în care copilul stă în siguranță pe bancheta din spate, dar urlă cât îl țin plămânii.

Pe ce locuri poate fi montat scaunul auto pentru copii

Locul preferat de cei mai mulți părinți și recomandat de mulți specialiști este pe bancheta din spate, în partea dreaptă. Exceptând țările în care circulația se desfășoară pe banda din stânga, acest loc este cel mai aproape de trotuar. Astfel că va fi mai ușor să urcați și să coborâți copilul din mașină. În plus, oferă un unghi suficient de bun de observare a micului pasager. La fel, copiii își pot vedea părinții atunci când aceștia din urmă se află la volan. Și în poziția rear-facing, o oglindă auto de supraveghere oferă o perspectivă vizuală foarte bună pentru amândoi.

Locul din mijloc, pe bancheta din spate, este considerat cel mai sigur (dacă producătorul nu specifică altceva) deoarece este cel mai departe de lateralele autoturismului. Instalarea scaunului auto trebuie făcută doar dacă mașina are sistem Isofix sau centură de siguranță atât pe diagonală cât și pe orizontală, deasupra pelvisului. Nu toate dispozitivele permit acest tip de montare.

Majoritatea părinților evită să instaleze scaunului în spatele șoferului, pe banchetă, în cazul în care există un singur copil. Asta deoarece vor fi nevoiți să deschidă portiera pe partea carosabilă făcând transferul în și din autoturism mai dificil.

Montarea scoicii sau a scaunul auto pe locul din față presupune mai multe ajustări. Trebuie să vă asigurați mai întâi că atât dispozitivul de transport cât și mașina permit acest tip de instalare. Să luați de asemenea în considerare că vizibilitatea laterală, în oglindă sau chiar pe geam, ar putea fi redusă din cauza unui dispozitiv voluminos. Pentru unii șoferi, prezența bebelușului atât de aproape va duce la distragerea atenției. Dacă simțiți că nu vă puteți concentra la condus, mutați scaunul în spate sau găsiți un alt adult să vă însoțească.

EuroNCAP recomandă ca scaunele auto pentru copii să fie instalate doar pe bancheta din spate, deoarece oferă mai multă siguranță pasagerilor. Și Asociația Americană susține că toți copiii sub vârsta de 13 ani ar trebui să călătorească într-un dispozitiv montat pe locurile din spate.

Cum se instalează scaunul auto pe locul din față

Dacă instalați scoica sau scaunul auto rear-facing pe locul din față, trebuie respectate câteva instrucțiuni:

  • Trebuie dezactivat airbagul
  • Scaunul pasagerului trebuie împins în spate la maximum (cât mai departe de bord, pentru reducerea riscului de rănire în caz de accident).
  • Scaunul se ridică la maximum
  • Spătarul scaunului se aduce în poziție verticală
  • Centura de siguranță a autoturismului se reglează cât mai sus posibil, dacă aceasta se folosește pentru fixarea scaunului pentru copii

În cazul unui scaun auto cu fața spre sensul de mers, airbagul nu mai trebuie dezactivat. Și în acest caz însă, scaunul mașinii trebuie dat în spate la maximum pentru a mări distanța dintre copil și airbagul care s-ar declanșa în caz de impact.

Dezactivarea airbagului

Airbagurile sunt proiectate pentru a proteja adulții care călătoresc pe locul din față, dar nu pot face acest lucru și pentru copii. În cazul unui impact, airbagul se deschide cu o viteză de aproximativ 300 km/h, ceea ce înseamnă o forță puternică exercitată asupra pasagerului. În cazul în care este montat un scaun pentru copii, aceasta ar putea duce la deplasarea dispozitivului sau chiar la rănirea celui mic.

Anumite autoturisme necesită și dezactivarea airbagului lateral, tip cortină, înainte de instalarea scaunului pentru copii. Pentru a fi siguri că urmați pașii corecți, trebuie să verificați recomandările specifice pentru modelul de mașină pe care îl aveți. Instrucțiunile de dezactivare pot fi notate pe parasolar, pe caroseria mașinii sau pe o etichetă de avertizare. O astfel de etichetă se va regăsi și pe dispozitivul de transport, în general pe una din părțile laterale. Indicațiile complete se vor regăsi și în cartea tehnică sau manualul de instrucțiuni.

Indiferent de locul unde alegeți să instalați scaunul auto, asigurați-vă că montarea a fost realizată corect. Găsiți recomandări în acest articol și, în plus, ne puteți contacta oricând pentru mai multe informații. Dacă sunteți sau ajungeți în Constanța și aveți nevoie de un scaun auto, vă putem ajuta nu doar la alegerea modelului potrivit, dar și la instalarea lui în autoturism.

Surse foto: skoda.com, ohmyparenting.com, front foto: eisenberglaw.org