Iubim lâna în orice anotimp. Este perfectă pentru a ne ține de cald iarna și ideală pentru a ne răcori pe timp de caniculă. Știu că mulți dintre noi am crescut cu ideea că lâna este bună doar pentru haine groase și scorțoase, însă magazinul nostru este plin de dovezi că această fibră minune își găsește locul în orice articol vestimentar. Pentru orice ocazie și la orice temperatură.

Iar pentru vară nici că se putea un material mai bun. De ce? Avem cel puțin zece motive.

1.Lâna merinos oferă protecție solară în mod natural. Fibrele blochează radiațiile ultraviolete și acționează asemenea unei soluții cu factor de protecție 30+.

2. Datorită cheratinei, o proteină care se regăsește în lână și în pielea noastră, fibra lucrează în tandem cu corpul uman. Atunci când temperatura exterioară crește prea mult, lâna blochează transferul de căldură. Datorită modului în care preia și transformă apa în vapori, lâna reglează temperatura corpului.

3. Lâna este cel mai confortabil material atunci când transpiri. La noi, verile sunt călduroase, chiar caniculare, și indiferent cât de puțină activitate plănuiești să faci, sigur se vor scurge și câțiva stropi de sudoare. Iar în cazul celor mici, statul pe loc nu face parte din agendă. Copiii activi se vor simți mult mai bine în haine de lână care să absoarbă picăturile de apă și să lase pielea să respire. Lâna absoarbe apa eliberată prin pori și o transferă în aer, prin evaporare. Nou-născuții și bebelușii care nu sunt încă foarte activi resimt la fel de puternic căldura extremă și transpiră mult. Îmbrăcămintea din lână merinos le va asigura confortul de care au nevoie. Pentru bebeluși este cu atât mai important ca pielea să rămână uscată și curată, iar un set de articole din lână merinos îi va ajuta în acest sens.

Aceasta este și concluzia la care au ajuns coordonatorii unui studiu din 2008, care au analizat cum se comportă diferitele tipuri de material în timpul activității fizice. Lâna a obținut cele mai bune rezultate atât în condiții de temperatură scăzută, cât și la temperaturi ridicate.

4. Pentru că nu absoarbe transpirația, lâna nu va prinde miros. Fibra lejeră, aerisită, nu permite mirosurilor să se fixeze de material. Ca atare, nici nu va necesita prea multe spălări. Lăsată la aerisit peste noapte, îmbrăcămintea din lână va fi ca nouă dimineața.

5. Spre deosebire de bumbac sau in, lâna merinos nu se încrețește într-un climat umed și călduros. Lâna are pori minusculi pe stratul exterior al fibrei prin care permite pătrunderea vaporilor de apă. Aceștia rămân blocați în interiorul fibrei fără a-i modifica aspectul sau senzația pe care o lasă pe piele. Așa că, dacă urmează vreo vacanță în zone cu umiditate ridicată, să nu uiți să împachetezi și câteva rânduri de haine din lână.

6. Lâna creează un mediu în care microbii și bacteriile se reproduc la o rată mult mai mică decât în alte tipuri de material. Proprietățile ei antibacteriene sunt cu atât mai eficiente în această perioadă, deoarece bacteriilor le plac căldura și umiditatea, iar vara este sezonul în care înfloresc.

7. Un studiu din Australia a concluzionat că îmbrăcămintea din lână merinos ne ajută să dormim mai bine. Subiecții din această categorie au dormit pentru o perioadă mai lungă de timp și au înregistrat un somn mai reconfortant decât cei care au avut haine din bumbac. Potrivit cercetătorilor, lâna în contact direct cu pielea acționează ca un izolant, împiedicând transmiterea căldurii, a frigului sau a umezelii între corp și mediul exterior.

Cu alte cuvinte, pijamalele din lână merinos ne-ar putea ajuta în nopțile caniculare din plină vară. Și știm cât de important este somnul neîntrerupt de disconfort termic, nu doar pentru noi, dar și pentru cei mici. Mai ales că somnul nostru cam depinde de al lor . O salopetă din lână ultra-fină, un set de pantaloni și tricou sau doar un body vor fi potrivite ocaziei.

8. Fibra de lână merinos este incredibil de rezistentă. Se poate îndoi de 20.000 ori fără să se rupă. Drept urmare, hainele din lână merinos sunt de cursă lungă și nu vei avea nevoie decât de câteva schimburi. Pentru că se păstrează atât de bine, nu va trebui să investești în zeci de articole vestimentare. Este suficient să iei câte unul sau două produse din fiecare categorie (body, pantaloni, tricou, salopetă, etc.) pe care le rulezi cu ușurință. Mai mulți bani pentru bugetul de vacanță.

9. Îmbrăcămintea din lână merinos ocupă puțin loc în bagaj și nu se șifonează. În plus, se curăță ușor și se usucă repede după spălare. Toate acestea o fac ideală pentru vacanțe.

10. Și oile poartă vara lână. Tunsul oilor are loc, de regulă, primăvara. Astfel, ovinele vor avea până la debutul iernii un strat nou de lână. Totodată, rămâne suficient timp să le crească măcar doi, trei centimetri până în vară. Acest strat le va ajuta să se simtă confortabil la temperaturi ridicate, la fel cum hainele din lână ne ajută pe noi: prin reglarea temperaturii și a umidității.

Și un motiv în plus, care să te convingă să folosești lână merinos în orice perioadă a anului: este naturală, regenerabilă, biodegradabilă și cât se poate de prietenoasă cu natura.

Surse foto: Engel, pixabay.com

Distribuie: