Pe cât de populare au devenit produsele din lână, pe atât de mare este temerea purtătorilor că le-ar putea deteriora prin spălare. Lâna este o fibră naturală, vie, care reacționează la mediu. De aceea, are tendința de a-și modifica proprietățile atunci când intră în contact cu factori duri, cum ar fi substanțe chimice puternice sau temperaturi ridicate.

Așa cum am mai scris aici, lâna este foarte ușor de întreținut. Nu reține murdărie sau mirosuri și necesită puține spălări. De multe ori, este suficient să lăsați o vreme articolele din lână la aer curat și sunt ca noi. Dacă a venit totuși timpul să le spălați, iată câteva sfaturi utile pentru a le prelungi viața.

Pregătire

Înainte de toate, asigurați-vă că produsul necesită într-adevăr curățare. Spre deosebire de alte fibre, lâna are proprietatea uimitoare de a se auto-curăța. Nu este nevoie să o spălați după fiecare purtare, cum procedați, de exemplu, cu o bluză din bumbac. Ar putea ajunge în coșul de rufe doar din obișnuință. Petele de pe îmbrăcămintea din lână fiartă nici nu necesită spălare. Puteți folosi o perie pentru a curăța murdăria. De altfel, este recomandat să spălați local eventualele pete, nu întreg articolul.

Verificați întotdeauna eticheta produsului. Nu există multe moduri de a spăla îmbrăcămintea de lână, dar s-ar putea ca anumite articole să aibă cerințe speciale. Aruncați o privire pe instrucțiuni înainte de a trece la treabă.

Temperatura apei nu trebuie să depășească 30 de grade. Lâna este foarte sensibilă la temperatură, iar câteva grade în plus ar putea însemna reducerea unei mărimi. Lâna intră la apă, iar procesul este ireversibil.

Folosiți un detergent special pentru lână, cum este detergentul pentru haine din fibre naturale Ulrich Naturlich. Compușii chimici din produsele de curățare obișnuite ar putea fi prea duri cu fibra de lână, ducând la decolorare sau alterare.

Detergentul trebuie dizolvat în apă înainte, nu turnat direct pe material.

Nu folosiți înălbitori.

Spălare

Lăsați la înmuiat aproximativ 10 minute și spălați prin apăsare ușoară. Nu trageți de material, nu strângeți tare și nu răsuciți pentru a nu-l deteriora. Odată întinsă, lână revine greu la forma inițială. Nici frecarea nu este recomandată, pentru că produce scămoșare. Nu insistați, iar dacă hainele sunt colorate, treceți și mai repede prin tot procesul.

Clătire

sursa: analogicus from Pixabay

Două clătiri ar trebui să fie suficiente. Pentru prima clătire, temperatura apei ar trebui să fie aceeași sau pe aproape cu temperatura de spălare. În funcție de tipul fibrei, chiar și câteva grade în plus ar putea duce la micșorare. Pentru a doua clătire, puteți folosi apă și mai rece.

Presați articolul pentru a scăpa de excesul de apă; nu stoarceți, deoarece se modifică structura fibrei. O altă metodă: puneți produsul într-un prosop, rulați și apăsați ușor.

Uscare

Hainele de lână nu trebuie atârnate și în niciun caz prinse cu cârlige de rufe. Își vor strica iremediabil forma. Este recomandat să le întindeți pe orizontală. Evitați sursele directe de căldură, cum ar fi caloriferele, și lumina directă de la soare.

Spălarea la mașina automată

Pentru cei curajoși, există varianta spălării la mașina de spălat. Multe produse au trecută pe etichetă această opțiune, iar dacă mașina are un program special de lână, vă puteți încerca norocul. În teorie, îmbrăcămintea nu va păți nimic. Respectați temperatura indicată, 30 de grade, și nu umpleți cuva.

Spiritele aventuriere pot merge și mai departe, folosind uscătorul de rufe. Asigurați-vă că produsul permite acest procedeu și că uscătorul are un program dedicat.

Călcarea

De cele mai multe ori, hainele din lână nu au nevoie de călcare. Dacă este totuși necesar și dacă eticheta menționează acest lucru, folosiți setarea specială pentru lână a fierului de călcat. Dacă nu are, alegeți cea mai mică treaptă de temperatură, maxim 150 grade Celsius.

Pe site găsiți o mulțime de opțiuni de îmbărăcăminte din lână colorată, practică și ușor de întreținut. Dacă vreți să le vedeți și să le testați, vă așteptăm în magazinul Navels din Constanța, pe Bd. Mamaia 281 C.

Distribuie: